Det är snusk – även om kungen var där

Publicerad 2011-06-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kungen hade knappt trasslat sig ut resonemanget om olika grader av lättkläddhet hos tyska ölmadamer innan patriarkatet rusade till hans försvar.

På knappt tre dagar gjorde 100 000 personer tummen upp på Facebook-sidan ”Vafan, låt kungen gå på strippklubb”. Här i Aftonbladet förklarade både Jan Guillou och Johan Hakelius att kungen är fast i ett klassiskt 70-talstänk kring partajande – och på den gamla goda tiden klädde brudarna tydligen av sig till höger och vänster, gratis och helt frivilligt.

Det är med nakna kvinnor som med äpplen och päron. Vilka som anses vara rumsrena att titta på och betala för, och vilka som absolut inte är det, verkar vara svårt att reda ut.

Kan någon till exempel förklara exakt vad skillnaden är mellan en kaffeflicka och en ölmadame? Förutom att de jobbar med varma respektive kalla drycker?

Och hur vet man att det är en tjusig sexshow och inte en porrklubb man hamnat på? Ser man det på dekoren? På plånböckerna i publiken?

När kung Carl Gustaf berättade i en TT-intervju att han varit på besök på Folies Bergère i Paris, avfärdades det till exempel mest med en fnysning.

Som om det vore självklart att Folies Bergère – det är ju ingen RIKTIG strippklubb.

Som om det vore fånigt att påstå något annat än att Folies Bergère är en restaurang med ANOR.

Ja, precis som kungahuset.

Och eftersom det flockas turister och kungligheter och affärsmän som dricker champagne på just den här strippklubben, så är det ingen strippklubb längre.

Konstnären Manet målade av baren på Folies Bergère på 1800-talet och nu hänger tavlan på museum. Det måste väl betyda att det

här handlar om finkultur och inte snusk?

Kvinnorna som dansar på scenen är faktiskt inte totalt näck heller – de har ofta både fjädrar på huvudet och glittriga stringtrosor.

”Du kanske inte har varit där? Det är synd. Det är en väldigt fin klubb” som kung Carl Gustaf sa till TT-reportern.

Man undrar hur kungen skulle definiera en ful klubb?

I själva verket finns det ju inget som gör franska nakendansare så mycket finare än, säg porrklubbsägare från Jugoslavien.

Natalia Kazmierska

Följ ämnen i artikeln