McCall Smith tillbaka med Damernas Detektivbyrå

Ingalill väljer: De fyra bästa böckerna just nu

Innan jag fanns

Petrus Dahlin & Maria Nilsson Thore

Bonnier Carlsen

BARN Morfar och My och hennes lillasyster Py är på landet en kall vinterkväll. Medan morfar hugger ved tittar flickorna på den stjärnklara himlen och funderar på var de var någonstans innan de föddes.

Det här är en poetisk, underhållande berättelse som lockar till vilda fantasier om livets uppkomst, om universums oändlighet, rymdbebisar och äggplaneter. Det är inte alls någon anatomisk lektion i hur pappas frö hamnar i mammas mage.

Limpopos akademi för privatdetektiver

Alexander McCall Smith

Damm förlag

ROMAN Författaren har sagt att han blivit så förtjust i sin hjältinna att han inte vet hur han ska kunna avsluta sin relation med henne. Och det är jag och några miljoner med mig väldigt tacksamma för.

I nya boken om Damernas detektivbyrå lyckas Mma Ramotswe med sedvanlig intelligens och humor avslöja vem som ligger bakom det orättfärdiga avskedandet av den eldsjäl som driver ett hem för föräldra‧lösa barn. Dessutom får hon ett oväntat besök.

I saknadens tid

Lars Weiss

Bonniers

MINNESBOK Blotta tanken är så smärtsam att man omedelbart tränger undan den. Varje förälders största fasa, att förlora ett barn, blev verklighet för Lars Weiss. Hans son Jonas avled i en olycka 33 år gammal.

Det var för tio år sedan, och nu har fadern skrivit en gripande bok om sin sorg och saknad men även givit en mångfacetterad bild av en ung man i utrikesdepartementets tjänst, som levde ett intensivt liv men vars framtidsplaner plötsligt tog slut på en väg i en öken.

Lewis Winter måste dö

Malcolm Mackay

Minotaur

THRILLER Calum MacLean är proffs på att döda människor. Han gör det mot betalning och så skickligt att han aldrig åkt fast. Uppdragsgivare är olika kriminella bossar som vill göra sig av med konkurrenter som agerar på samma marknad.

Skildringen av Glasgows undre värld är smart, hårdkokt och realistisk och skiljer sig från det mesta jag läst i deckargenren. En originell debut av den sort som brukar betecknas ”omöjlig att lägga ifrån sig”.

Följ ämnen i artikeln