Smart och kul spänning

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu:

Saknad till döds

Donna Leon

Deckare/Forum

Hur kommer det sig att några maskerade män bryter sig in hos en respekterad barnläkare och kidnappar hans son? När kommissarie Brunetti vid Venedigpolisen börjar undersöka fallet leder spåren rakt in i hans egen kår och utredningen blottar svarta sidor i det italienska samhället.

En suverän kombination av spänning och socialt patos, skriven med intelligens och humor. Bonus: Skildringen av Brunettis gastronomiska upplevelser.

Min favorit:

Urban Safari.2

Bobo Karlsson

Reportage/Norstedts

Varför har Stockholm ingen färgstark borgmästare? Tanken slog mig under läsningen av denna fascinerande, kärleksfulla hyllning till storstäder jorden runt. New York har den obeveklige tuffingen Michael Bloomberg, London sin populära nörd Boris Johnson och Paris Bernard Delanoe, som placerat ut tiotusentals cyklar över hela stan.

En personlig, faktatät handbok som får dig att vilja kasta dig på första bästa plan ut i världen.

Promenad

Lotta Olsson

Maria Jönsson

Barn 3-5 år/Bonnier Carlsen

När jag var barn brukade mamma och jag gå kvällspromenader i villakvarteren i Enskede och studera hur de rika människorna bodde. I alla fall var de rika i jämförelse med oss.

Samma sak gör en mamma och hennes dotter i denna fantasifulla bilderbok, där "varje hus är en egen värld, varje liv en upptäcksfärd." Men invånarna är nog vildsintare  än de var i Enskede på 50-talet - möt Sop-Gunilla, Dykar-Berit, Frilufts - Berra och Glitter-Kenneth.

Jag är Ida

Ida Holmsten

Theodor Lundgren

Dokumentär/Forum

Det som berör mig allra mest är hennes berättelse om sin uppväxt då hon som rädd, liten flicka var utlämnad till en känslokall mamma och hennes suparkompisar. I skolan blev hon mobbad och ensam och lärde sig så småningom att våld och alkohol kunde lindra den smärta hon kände.

En nästan plågsamt ärlig beskrivning av ett destruktivt liv och dess konsekvenser.  Men också av kärleken, den förunderliga kraft som kan försätta berg.

Europa Blues ...

... av Arne Dahl får snart akademisk status. Danske professorn Peter Kirkegaard ska analysera "bokens existentiella livtag på millennieskiftets neoliberala strömningar". Jösses!

Likt en ...

... kärleksfull trädgårdsmästare har hon tuktat och trimmat sina författares texter och fått dem att blomma. Därför tilldelas Lena Albihn Bokbranschens redaktörspris för 2013. 

Följ ämnen i artikeln