Theresa Mays maktställning hänger på en skör tråd

Två tunga ministrar som avgår inom 24 timmar. En av dem, Boris Johnston, en tänkbar utmanare om partiledarposten.
Premiärminister Theresa Mays maktställning hänger på en skör tråd.
Men för EU ökar brexitkaoset möjligheten till en mjuk brexit eller ingen alls. 

Kaos är det ingen brist på i sagan om det brittiska EU-utträdet. Det går nästan inte en vecka utan allvarliga interna strider i Theresa Mays regering eller offentliga skärmytslingar med Bryssel.

De senaste 24 timmarna har två av hennes tyngsta ministrar avgått. Först brexitministern David Davis och därefter utrikesminister Boris Johnson. De gillar inte att May håller på att mjukna kring hur brexit ska se ut.
Johnson och Davis vill ha en hård brexit som innebär att banden med Bryssel kapas helt. Allt för att Storbritannien inte ska behöva ta några som helst order från EU:s högkvarter.

Tuff motgång för May

Problemet är att alltfler konservativa i Mays eget parti börjar inse att priset för en hård brexit kan bli mycket högt. Många ville hellre se ett utträde där landet är kvar i både tullunionen och den inre marknaden för att inte handeln ska drabbas av en käftsmäll.
För May är de tunga avgångarna en tuff motgång. Alla spekulerar nu i att Johnsons plan är att utmana May om makten i ett sista försök att få till en hård brexit. Frågan är om han kan samla tillräckligt många parlamentsledamöter ur det konservativa partiet för att få till en misstroendeomröstning.

Alternativt så avvaktar brexitanhängarna till det är dags för Storbritannien att lämna i mars nästa år innan de sätter in stöten mot May och försöker ta över makten. Det kan vara så enkelt som att Johnson inte vill ta ansvar för en mjuk brexit men inte nu kommer att agera för att stoppa den.

I vilket fall är tiden är på väg att rinna ut för Storbritannien. Ett nytt handelsavtal med EU måste vara klart senast i oktober för att alla 27 övriga EU-länder ska hinna godkänna det före utträdet i mars nästa år. Fram till nu har förhandlingarna stått och stampat eftersom den brittiska regeringen haft så svårt att bestämma sig för vilken relation landet ska ha med EU i framtiden.

Britternas inställning har präglats av en kombination av övermod och en total oförmåga att förstå det uppenbara trots att EU ständigt upprepar varningar.
Övermod i form av inställningen att Storbritannien klarar sig mycket bättre utan EU:s bojor och lätt kan fixa bra handelsavtal med länder utanför Europa.

Samtidigt som man fortsätter försöka plocka russinen ur kakan. Om britterna varken vill betala EU-avgift eller rätta sig efter exempelvis den fria rörligheten så går det inte att få ha kvar fördelarna med ett medlemskap.

Så enkelt är det.

Därtill kommer andra problem som gränsen mellan EU-landet Irland och Nordirland som tillhör Storbritannien. Där hotar utträdet ett bräckligt fredsavtal.
Hela denna kaotiska soppa har sin förklaring i den bristfälliga folkomröstningen i juni 2016. Britterna fick ta ställning till två alternativ, ett känt och ett helt okänt. Fortsätta som EU-medlem eller kliva ur utan att ha en aning om vilka villkor som skulle gälla.

Kan tvingas krascha ut ur EU

I takt med att alltfler britter inser hur extremt dyr en brexit blir när det gäller förlorade jobb och minskad tillväxt så ser ett utträde inte längre lika attraktivt ut även om många britter fortfarande vill stoppa oönskad invandring.

Därför kan det trots allt finnas en räddningsplanka.

Krav kommer från alltfler parlamentsledamöter att de som folkets representanter ska kunna förkasta det nya EU-avtalet om det är för dåligt. 
Det finns också icke-parlamentariska rörelser som kräver en ny folkomröstning av det enkla skälet att det är först nu som britterna har två tydliga val, stanna kvar eller ta det nya avtal som förhandlas fram.

Men det bygger på att ett nytt avtal blir klart i tid. Annars kan Storbritannien tvingas krascha ut ur EU utan vare sig livrem eller hängslen. 
Med eller utan Theresa May.