Trollsoppa med lam anka

Jimmie Åkessons stenhårda retorik efter TV4:s granskning kommer definiera Ulf Kristerssons ledarskap.

Klarar han av att sätta ner foten – eller är statsministern en lam anka?

Här är fem nya problem som plågar Tidösamarbetet.

Som parti är Sverigedemokraterna unika på flera sätt. Ett är att de använder sig av nätkrigare för att driva opinion och attackera sina motståndare, det som TV4 avslöjat. Ett annat är att partiet oavsett vad som händer står bakom varje ord som partiledaren Jimmie Åkesson säger. Efter Åkessons hårda motattack på vänner, fiender och media sluter hans rörelse nu upp bakom honom och partiets trollfabrik. Kanske inte konstigt i sak, eftersom det är ett känt faktum att SD:s kommunikationsavdelning sysslat med nätkrig under alla år. De är till och med bäst i Sverige på det, sa Åkesson i en intervju i TV4.

För regeringen är Åkessons motangrepp både svårtolkat och svårt att hantera. I den vanliga partilogiken skulle M, KD och L:s hårda fördömande av vad SD håller på med lett fram till något slags konsekvens. Ulf Kristerssons krav på en ursäkt och Johans Pehrsons krav på att verksamheten omedelbart ska upphöra skulle enligt den logiken ha lett fram till att minst en person fått sparken och partiet lovat att lägga av med nätkrig.

Nu har de istället målat in sig i ett hörn. Deras uttalanden om att attacker på samarbetspartierna är ett brott mot Tidöavtalet verkar inte leda någonstans. Det finns helt enkelt inga gränser för hur SD kan uppföra sig i det här samarbetet. Och gränser var just det som både Kristersson och Pehrson lovade SD-skeptikerna i sina partier.

Här är fem problem som plågar Tidösamarbetet.

Ulf Kristerssons förlorade makt

För statsministern är detta en definierande tid. Ulf Kristerssons auktoritet och ledarskapsförmåga är redan ifrågasatt. Nu har han satt sig i en situation där SD kan tillintetgöra Kristerssons position som ledare av Tidösamarbetet. Kristersson tog till brösttonerna men om det landar i ingenting – om Jimmie Åkesson vänder honom ryggen – har Kristersson förlorat den första stora maktstriden mellan M och SD.

Att driva en trollfabrik är oacceptabelt beteende. Det drabbar enskilda, det drabbar partier och det drabbar samhället genom sin råa ton och risk för destabilisering. Om Ulf Kristersson inte lyckas sätt ner foten här, kommer han inte göra det någon annan gång heller.

Liberalerna och ”röda linjer”

Johan Pehrson har lovat sitt parti och sina väljare att vara garanten mot SD i regeringssamarbetet. Han har också opponerat sig högljutt mot det som kommit fram i TV4:s granskning. Även Pehrson kommer ha problem med sin auktoritet om hans kritik inte får några konsekvenser. Om inte det här får konsekvenser, vad finns det då för röda linjer för Liberalerna? Det kommer Johan Pehrson ha svårt att förklara för sina partikamrater som utsatts för det SD-drivna näthatet under lång tid.

SD:s förlorade trovärdighet

Sverigedemokraterna har genomgått flera förändringar för att bli ett regeringsdugligt parti. De har slipat bort EU- och Natokritik, de har tonat ner sitt abortmotstånd och dämpat tonläget när det kommer till hur de pratar om svenskhet och integration. Förändringarna har varit nödvändiga. Utan dem hade det varit svårt för M, KD och L att övertyga sina partier att ge SD en chans.

Vissa delar av den mer svårsmälta kulturen har man behållit – som nätkrigandet. Det kan kosta dem den slutgiltiga makten efter valet 2026.

Busch – från plus till minus

Ebba Busch brukar beskriva sig som brobyggaren mellan borgerligheten och SD. Hon initierade kontakterna med Jimmie Åkesson, hon har drivit på för samarbete och hon var den första som bjöd in SD-ledaren i värmen. Fram tills nu har det legat på hennes pluskonto. Det har redan höjts kritiska röster mot Buschs ledarskap inom Kristdemokraterna. De lär inte stillas efter det här.

Oppositionens momentum

Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har under lång tid hävdat att SD är en säkerhetsrisk. Det har varit en ganska tröttsam och platt argumentation, men nu har de fått vatten på sin kvarn. Det finns fortfarande betydande väljargrupper inom Tidöpartierna som ogillar samarbetet med SD. Särskilt inom Moderaterna orsakar dessa väljare en återkommande huvudvärk. Den lär inte bli mindre efter det här och kanske kan Socialdemokraterna räkna in ännu några fler Magda-moderater i sin fålla i valet 2026.