Därför är det fel att klä ut sig till ebola-sköterskan

Ebolaviruset.

Svärmor kom just hem från en resa till Sydafrika och berättar lyriskt om möten med elefanter.

”Har du fått nån ebola då?” skämtar vi rått.

Idiotiskt, sjukdomen existerar ju inte ens i den delen av världen, och till svårt drabbade Liberia är det precis lika långt från Johannesburg som från Stockholm. Snarare är det ett tecken på småäcklig trygghetstillvaro, att tillåta sig skoja om död­liga smittor tusentals mil bort. Eller klä ut sig till ebola-sköterska på hallo­weenpartyt.

Årets mest omdiskuterade maskeradkostym är alltså en skyddsdräkt med latexhandskar och gasmask som säljs som ”Sexy Ebola Containment Suit” av ett amerikanskt postorder­företag.

Så motbjudande att till och med svenska pruttkudds­experten Buttericks vägrar befatta sig med den. ”Bevis på en civilisation i förfall” var rubriken när sajten Salon ondgjorde sig över den vulgära maskeradkostymen, som naturligtvis blivit ”viral”.

Förlåt. Nu gjorde jag det igen.

Det är inte roligt med ebola, som hittills dödat tusentals människor i Västafrika. Inte roligt att frivilligarbetare som de facto arbetar med - mer heltäckande - skyddsutrustning, blir stigmatiserade när de återvänder. Sveriges Radio rapporterar om hur svenska läkare blir utfrysta av omgivningen hemma efter sin tjänst­göring i Sierra Leone. New York-bor med västafrikansk bakgrund berättar om trakasserier och hur deras barn mobbas i skolorna.

Sådana reaktioner tyder på okunskap, fördomar och rasism. Precis som när rika Australien nu stoppar alla inresor från eboladrabbade länder, trots att inte ett enda fall av smittan upptäckts inom australiska gränser, och trots att all medicinsk expertis säger att inreseförbud är både inhumant och dumt.

Kanske är det också dumt att försöka skoja om allvar­liga saker.

Men är det någon gång vi ska göra det, så är väl denna helg?

Hela idén med Allhelgona är ju att bemästra dödsångesten genom att håna den på smaklösa vis. Andra halloweentrender i år lär vara att klä ut sig till nyligen avlidna Joan Rivers eller spöka ut sin bebis som cigarettfimp.

Därför är det också rätt att bojkotta den porriga ebola-sköterskan. Sjukvårdspersonal som riskerar livet är ju goda, modiga superhjältar. Skrämmande vore ju snarare att dyka upp på festen utklädd till det riktigt otäcka och för­hatliga här – till själva viruset.

Följ ämnen i artikeln