Tegnell är vår nya överstepräst

Därför är myndigheternas möten en ritual – men inte regeringens

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Svenska folket har för länge sedan övergivit högmässan i kyrkan på söndagar.

I stället har vi fått en ny.

Den hålls varje vardag klockan två. Översteprästen heter Anders Tegnell.

Förr i tiden var det obligatoriskt att infinna sig till söndagens högmässa i kyrkan. Den som inte dök upp betraktades som en avvikare, en sämre människa.

Lika strängt är inte kravet på att lyssna eller titta på Folkhälsomyndighetens, och de andra virusbekämpande myndigheternas, uppdatering av läget på vardagarna klockan två.

 

Men det har framförts av människor i min närhet att det nästan betraktas som ett obligatorium att följa den. Många känner ett behov av att ursäkta sig om de inte tagit del av de senaste dödstalen, hur många som är inlagda för intensivvård på grund av covid-19 eller den senaste prognosen för tillståndet i landet. Inte det ekonomiska läget, utan det som vi bekymrar oss mest för just nu – hälsan.

I fredags, under Kristi Himmelsfärdshelgen, hölls inte den dagliga mässan. Trots att det enligt almanackan var en helt vanlig vardag. Det föranledde Sveriges radio att vid ett flertal tillfällen inskärpa att det inte skulle bli en direktsändning från myndighetens lokaler i Solna. Vi skulle inte bli oroliga för det, allting var i sin ordning trots att prästen Tegnell tydligen hade tagit en välbehövlig ledig dag.

 

Regeringens praktiskt taget dagliga presskonferenser har inte alls samma attraktionskraft. Jag tror att förklaringarna är två. För det första äger de inte rum vid samma tidpunkt varje dag. Det är en klar trygghetsfaktor med myndigheternas nyhetsuppdatering. Det har blivit en ritual, precis som högmässan var en gång i tiden.

För det andra karaktäriseras de inte av det som vi törstar efter mest just nu: kunskap.

Anders Tegnell och den svenska strategin må vara ifrågasatt. Men kommunikationen kan man inte klaga på. De vill att vi ska förstå, både vägen och målet. Religionshistoriker kan säkert nicka instämmande.

När Taha Alexandersson från Socialstyrelsen säger att sjukvården är ansträngd trots att antalet IVA-behandlade patienter minskat flera dagar i rad så tror vi henne. Det är ingen lek det här trots att solen skiner, fåglarna kvittrar och gullvivorna blommar.

 

Man vet helt enkelt att man får ny kunskap om man följer den dagliga utsändningen. Det kan handla om läget för skyddsutrustning, studier av vilka som mist liv till följd av coronan eller något annat som vi vill veta.

Regeringens presskonferenser ger inte ny kunskap på samma sätt. Det ska tas fram en plan för hur vaccinationen ska gå till när det väl (kanske) finns ett vaccin mot viruset. Okej, verkar vettigt, men var står jag i kön? Årets valborg skulle inte bli som vanligt – och för övrigt är det eldningsförbud i tre regioner, sa inrikesminister Mikael Damberg. Regeringen är missnöjd med att det inte genomförs 100 000 tester i veckan. Det kan man förstå. Men den stadiga handen att hålla i är det kanske inte.

Nya Zeelands hyllade premiärminister Jacinda Ardern har i likhet med Anders Tegnell och de andra myndighetsföreträdarna haft en daglig briefing där hon redogjort för läget. Förutom att vara saklig har hon också visat stor empati, en kombination som anses ha varit viktig för den hittills framgångsrika kampen mot smittspridning i öriket.
 

Varje briefing har avslutats, inte med amen, utan med orden:

– Var starka, var snälla!

Vi har fått en ny högmässa och den äger rum på vardagar klockan två. Att myndigheter som Folkhälsomyndigheten varit mer framgångsrika med att skapa en nationell lägereld, en vi-känsla, än regeringen är inte konstigt. För det första hänvisar regeringen till experterna hela tiden. Alltså är det dem vi ska lyssna på. Inte Stefan Löfven och hans gäng. För det andra utstrålar de ett genuint sökande, baserat på sann kunskap, den bästa metoden för att bekämpa sjukdomen.

Det gillar man. Tillräckligt mycket för att följa den nya dagliga högmässan.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.