Ullenhag hetast att efterträda Björklund

Tre falanger slåss om att få leda Liberalerna

Huvudkandidaterna i striden om partiledarposten i Liberalerna har utkristalliserat sig.

Björklunds egen favorit uppges vara förre migrationsministern Erik Ullenhag.

Men han är inte oomtvistad.

Sista veckan i juni vill valberedningen att Jan Björklunds efterträdare som ordförande för Liberalerna utses.

Men redan nu har en handfull kandidater utkristalliserats som de hetaste i kampen om att leda riksdagens näst minsta parti.

Ledningen, det vill säga Jan Björklund och hans närmaste medarbetare, uppges vilja att den nye partiledaren heter Erik Ullenhag. Han är i dag ambassadör i Amman, Jordanien men var integrationsminister i Alliansen fram till valnederlaget 2014.

Erik Ullenhag pekas ut som den nuvarande partiledningens favoritkandidat.

Han har också varit bland annat partisekreterare, ekonomisk talesperson och andre vice partiordförande.

Ullenhag kommer från en av de liberala ”familjerna” vilket inte alltid är till fördel i de interna maktkamperna. Pappa Jörgen var bland annat ordförande i Saco och chefredaktör för Upsala Nya Tidning.

Men Erik Ullenhag är inte oomtvistad. Vissa anser att han är för blek, andra att han fört en direkt kontraproduktiv integrationspolitik.

Christer Nylander pekas ut som partiledningens andrahandsval. Han är gruppledare i riksdagen och partiets andre vice ordförande. Han är uppskattad internt, men ganska färglös.

Mot dem står högerfalangens kandidater, de så kallade persönerna, Johan Pehrson och Mats Persson.

Johan Pehrson återvände till riksdagen vid valet i höstas. Han har tidigare varit bland annat rättspolitisk talesperson och gruppledare. I dag är han ekonomisk talesperson, trots att han var emot uppgörelsen med regeringen och Centern, det så kallade januariavtalet.

Nu hävdar han att motståndet är historia, det som gäller framåt är att förverkliga så mycket liberal politik som möjligt. Pragmatism är bra, men den kan gå för långt, hävdar motståndarna.

Mats Persson är också riksdagsledamot och lämnade uppdraget som ekonomisk talesperson tidigare i år i protest mot januariavtalet. Det kan ligga honom i fatet i ambitionerna att bli partiledare.

Sedan har vi frifräsarnas kandidater. Det är främst Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister, i dag hållbarhetsansvarig på ÅF, tidigare Ångpanneföreningen.

En annan som kan komma att backas upp av den här gruppen är förra EU-ministern Birgitta Ohlsson som för närvarande bor i Oxford, Storbritannien. Men enligt uppgift har hon ännu inte signalerat om hon är intresserad.

Situationen liknar på många sätt ett tidigare partiledarval. Bengt Westerberg meddelade 1994 att han skulle sluta som partiledare efter tolv år, lika länge som Jan Björklund haft uppdraget. Inte heller då fanns någon given efterträdare.

På partiets landsmöte utfrågades de dåvarande kandidaterna. Då var ledningens kandidat Bo Könberg som varit sjukförsäkringsminister. Högerfalangen ville i stället ha Anne Wibble, finansminister i regeringen Bildt. Medan fritänkarnas kandidat var Maria Leissner, tidigare riksdagsledamot och ordförande i ungdomsförbundet FPU.

Leissner vann. Hon avgick dock efter bara ett par år sedan hennes man avlidit i en bilolycka.

Valberedningen vill att Liberalerna ägnar tiden fram till sista mars åt att sondera vilka personer som har störst stöd att efterträda Jan Björklund. Det idealiska antalet anges till mellan tre och fem.

I början av juni, efter valet till EU-parlamentet, arrangeras hearings med personer på fyra platser i landet, antagligen Sundsvall, Malmö, Göteborg och Stockholm. Därefter är det dags för nomineringar. De avslutas 17 juni. Veckan efter midsommar utses den nye partiledaren.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.