Det är inte bra att börja dagen med kött, fett och kaffe

Kött, kött, kött. Överallt dessa blodiga köttbitar som ligger och lockar under plasten i butikernas kyldiskar. Dessa hundratals ton med fläskkarré som marineras och slängs på grillar runt om i Sommarsverige.

Grillkorvar, skinkor, bacon, filéer, biffar och långkok. Restauranger med köttema. Döda djurkroppar upphängda i krokar pryder lokalerna. Köttet väller över hela västvärlden.

Och jag blir så äcklad. Har alltid blivit. När jag var liten var kött bland det värsta jag visste. För där i kunde det finnas senor. Djurens senor som knastrade mellan tänderna när man bet i dem. Och brosk som hade en sådan motbjudande konsistens att jag trodde att jag skulle avlida om jag fick i mig det. Men framför allt, det var djur vi åt.

Döda kroppar som hade styckats och det var något synnerligen mot- bjudande och sorgligt med detta tyckte jag.

Jag har detta kötthat till trots inte lyckats bli vegetarian. Har försökt bli det ett antal gånger, men det slutade i tonåren i näringsbrist och i vuxen ålder med en alltför upprorisk familj. Dessutom är jag svag för fågel, fisk och en del vilt. Men jag kan inte säga att jag på något sätt gillar den här sjuka köttrenden.

Och nu äntligen kom den svensk-amerikanska studien som visar att jag har haft rätt känsla i kroppen hela tiden. Kött är inte bra. Kött ger oss cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Det spelar ingen roll att vi blir smala av de här dieterna som menar att vi ska börja morgnarna med kött, fett och kaffe. Och fortsätta med kött och fett resten av dagen. De gör oss på lång sikt sjuka. Vad var det jag sa?

Besserwissern i mig brinner av glädje när jag läser detta som i och för sig inte är någon nyhet. Boken ”The China Study” kom ju redan 2004 och det är faktiskt helt sjukt att köttdieterna efter den här högst vetenskapligt förankrade boken har kunnat slå på så bred front.

Vill man hålla sig frisk, leva länge och bli smal är det veganmat som gäller. Jag menar inte att alla ska bli veganer, men det vore fint att åtminstone slippa detta kött- slafsande för en tid.

Det vore så förbannat skönt om det kunde bli trendigt med grönsaker snart.

Om det kunde slå upp några fina, riktigt bra restauranger med vegetariskt tema snart. Underbart vore det.

Himmel

Att de privata internat- skolorna äntligen granskas, polisanmäls och tvingas se över sina rutiner kring kamratfostran.

Helvete

Moderaternas sjuka idé om att mognadstesta sex-åringar för att se vilka som behöver extrastöd. Idiot- förslag. Kul att veta att man är ”efter” redan innan man börjar skolan. Minska klasserna, öka lärarnas löner och reformera skolan så att alla passar in i stället.

Följ ämnen i artikeln