Det är allvar nu – högsta hotnivån hittills

Säpo anser att sannolikheten är hög att det finns personer som både kan och vill utföra terrorattentat i Sverige.

Samtidig manar de allmänheten att vara vaksamma.

Det är allvar nu.

Polisen och regeringen agerar med stor beslutsamhet mot de nya terrorhoten mot Sverige. På något annat sätt går det inte att tolka polisens och inrikesminister Anders Ygeman (S) sammanbitna presskonferenser på onsdagskvällen.

En höjning från hotnivå tre till fyra, den högsta hittills, innebär att Säkerhetspolisen nu anser att sannolikheten är hög för att det finns personer som både vill och kan genomföra terroristattentat på svenskt territorium.

Det är ruskigt. De som inte känner oro och ängslan efter ett sådant besked är förmodligen ett ytterst litet fåtal.

Polisen tycker dock att vi ska leva som precis som vanligt. Men vara vaksamma. Det är motstridiga besked och själv väljer jag att ta fasta på den senare delen av budskapet. Att vara ytterst vaksam.

Bevakningen av officiella byggnader som regeringskansliet, riksdagen och ambassader har förstärkts. Men det är ju inte där terroristerna kommer att slå till, om de slår till.

Dels är det svårt. Men dessutom missar de ju i så fall den centrala målet för sin verksamhet. Att sprida skräck och oro, att destabilisera ett samhälle som de anser är dekadent och omoraliskt.

Attentaten i Paris riktade sig i samtliga fall mot mål där vanliga människor befann sig för att fira att det var fredagskväll. En bar, en konsertlokal, en gata och en restaurang för att nämna några. Varför skulle de välja andra mål på andra platser? Inte mycket talar för det.

Anders Ygeman berättade på sin presskonferens att regeringen nu tidigarelägger en rad åtgärder som aviserades i regeringens strategi mot terrorism som presenterades i somras.

Redan i november presenteras ett lagförslag som kriminaliserar stämpling och anstiftan till grovt vapenbrott. Stämpling betyder att flera personer bestämmer sig för att begå ett brott eller försöker förmå någon annan att begå brottet eller erbjuder sig att göra det.

Före jul ska ett annat, och omdiskuterat, lagförslag läggas på riksdagens bord trots att den utredning som jobbar med frågan inte ska vara klar förrän till midsommar.

Det handlar om att kriminalisera dem som strider för IS och andra organisationer som terrorstämplats av FN. Liksom resorna dit och rekryteringen till dessa organisationer. Även att ge pengar till dessa organisationer ska bli olagligt.

En del av det har kritiserats för att vara verkningslöst. Det kan vara svårt att bevisa att en person verkligen stridit för IS, eller någon annan terrorklassad organisation, om det inte finns bilder eller andra handfasta bevis.

Före jul ska riksdagen också få ta emot ett lagförslag mot missbruk av pass. Även översynen av hemliga tvångsmedel kommer att skyndas på.

Sverige ingår i den allians av länder som bekämpar IS. För närvarande befinner sig 35 militära rådgivare i Irak för att bistå den kurdiska gerillan som krigar mot IS och de ska stanna hela nästa år.

I Sverige bor även konstnären Lars Vilks som avbildat profeten Muhammed som en rondellhund. Hans närvaro på ett möte ledde så sent som i februari till ett terrordåd i Köpenhamn.

Sverige tillhör alltså de länder som står på IS svarta lista. Lägg till det att 120 personer återvänt till Sverige efter en tid i krigets Syrien och Irak.

– Det räcker med att en eller några av dessa personer har både avsikt och förmåga att begå ett attentat för att det ska utgöra ett hot mot Sverige, skriver Säpo på sin hemsida.

Det är allvar nu. Ta det försiktigt.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige