Unga trånar efter Ernsts gubbighet

Ernst Kirchsteiger.

Varför röstade unga britter på en grånad folkpensionär?

Det var dramatikern Lucy Prebble som bjöd på den intressantaste analysen av den nyvalde 66-åriga partiledaren för de brittiska socialdemokraterna, Jeremy Corbyn.

“Perfekt för en generation som hungrar efter autenticitet, som har en vag känsla av nostalgi för en era de aldrig varit med om. Corbyn känns som politisk vintage.”

Som politikens motsvarighet till en second hand-klänning.

Förstårsigpåarna kan prata om hur väljare vill ha radikal vänsterpolitik, eller om hur denna kommer göra Labour oväljbara. Men en konstnär kan dröja sig kvar vid hur Corbyns sätt att liksom tala in i kavajslaget visar en sympatisk ödmjukhet som saknas hos de självförhärligande karriärbroilers som svämmar över den politiska marknaden.

Kanske är det samma fenomen som driver fram USA:s ende socialist, silverhåriga senatorn Bernie Sanders, att gå om Hillary Clinton i opinionsundersökningar för primärvalen i de två förströstande staterna New Hampshire och Iowa.

En genuin vänstergubbe slår en välsminkad anpasserska.

Även om Löfven inte tycks stiga i proceneten just nu finns frön hos farbrorsfetisch även hos Sveriges unga. Hur ska man annars förklara att Hasse Andersson får slå bort beundrarinnor i mellanstadieåldern, eller vår kollektiva besatthet av Leif GW?

En P3-chef berättade en gång förfärat om vem som var en av de uppskattade personligheterna bland tonåringar: Ernst Kirschteiger. Detta måste vara chockerande för medier och partier som storsatsat på Youtubestjärnor och ungdomsförbundsordföranden. Plötsligt spelar det ingen roll att riksdagen består till hälften av nattagamla embryon, den hett eftertraktade målgruppen kids väljer ändå patriarker!

Såklart kan progressiv politik uppnås även med företrädare som är farbroderliga symboler för det förgångna. Frågan är om det då kommer bli högern som mutar in mångfald. Redan är tre av allianspartiernas ledare kvinnor - Centern är likt ett litet Holland inne på sin tredje kvinnliga regent!

Visserligen kommer säkert dessa företrädare komma att avfärdas som symtom på marknadshögerns känsla för innehållslös branding. Ingen verklig förändring men en skitsnygg etikett! Och borgerligheten kan i sin tur anklaga vänstern för att hyckla kring värdet av representation.

Hur som helst kommer framtidens debatter att se spännande ut rent visuellt. På ena sidan i kammaren skäggiga farbröder som vill höja skatterna och omfördela. På andra sidan ammande mammor som vill sänka skatterna och avreglera.

Prins Sverre Magnus av Norge och Danmarks prins Vincent Frederik Minik Alexander.

Veckans sötaste:

Europas framtida monarker träffades på ett kungligt barnkalas. Denna gång fick Estelle se sig brädad av sina nordiska kusiner, i alla fall när det gäller namn. Norges lillprins vinner mitt hjärta med Sverre Magnus, men förstapriset går till Danmarks Vincent Frederik Minik Alexander. Prins Minik!

Veckans skurk

Om barnen älskar “Frost” ska du inte visa dem den omklippta versionen med läskig musik där Elsa förvandlats till ett ondskefullt barn. Googla ej.

https://www.youtube.com/channel/UCm_NxCO-8G5T1Xas-ZEmD2Q