Mycket show och väldigt lite substans

En sak får man ge president Donald Trump. Han har ändrat dynamiken när det gäller relationerna med Nordkorea.

Men i sak är han inte i närheten av att få Kim Jong-un att skrota sina kärnvapen.

Ingen amerikansk president vid sidan av Donald Trump hade varit beredd att ordna en snabbträff via twitter med Nordkorea diktator och sedan kliva över gränsen in i norr utan att få något av verklig substans tillbaka.

Det snabbfotade och spontana kan vara en styrka. Men det är också i Trumps fall väldigt mycket show och rätt lite innehåll.

Bilderna på honom och Kim Jong-un stående på gränsen lär bli historiska. Men kanske inte av den anledning som den amerikanske presidenten hoppas.

Trump har nu hållit två förberedda toppmöten med Kim Jong-un plus snabbismötet i går utan att uppnå det som både USA och världen eftersträvar; att bli av med det hot som Nordkorea kärnvapen utgör.

Ändå uppträder han gentemot Kim Jong-un som om de två vore bästa vänner. Han talar med värme om de brev som Nordkorea diktator skrivit till honom. Man får intrycket av att Trump tror det är en framgång i sig att utbyta kärleksbetygelser med en av världens värsta förbrytare när det gäller mänskliga rättigheter.

Inbjudan till Vita huset

I söndags talade han till och med om att bjuda in Kom Jong-un till Vita huset, en hedersbetygelse som ingen normal president skulle ge Nordkoreas diktator med mindre än att kärnvapnen redan var skrotade.

Strax Innan president Trump träffade Kim Jong-un hävdade han att "vi är mycket säkrare idag". Ett uttalande som helt enkelt inte stämmer. Den uppfattningen delas av majoriteten experter och analytiker.

– Trots alla dokupsåpa liknande situationer på toppmötena i Singapore och Hanoi och mötet längs gränsen, vad är det för framsteg som egentligen gjorts när det gäller att bli av med kärnvapnen, frågar sig Yun Duk-min, statsvetare på Hanuk Universitetet i Seoul, Sydkorea i New York Times.

Han ger själv svaret.

– Inte en enda kärnvapenstridsspets har oskadliggjorts. Nordkorea kärnanläggningar finns kvar i sin helhet.


Slut på hoten

Dessutom har Nordkorea i strid med FN:s sanktioner genomfört flera missiltester den senaste tiden. Tester vars betydelse president Trump försökt tona ner.

Något som ytterligare stärker uppfattningen att det Trump försöker göra inför presidentvalet nästa år är att ge intryck av att stora framsteg görs samtidigt som läget i praktiken är detsamma som tidigare.

Den enda stora skillnaden att de två ländernas slutat hota varandra med krig. Det är givetvis bra men skymmer det viktiga faktum att så länge som Nordkorea har kvar sin kärnvapenkapacitet så utgör landet ändå ett hot mot sina grannar och världen i övrigt. Deras missiler kan numera nå så långt som USA.

Faran är att Trump till slut inser hur svårt det är att få Kim Jong-un att ge upp sina kärnvapen och därför nöjer sig med någonting betydligt mindre bara för att kunna fortsätta skryta om den vänskapliga relationen.

Kim är vinnaren

New York Times hävdar att Trumpadministrationen planerar nöja sig med att Nordkorsa fryser sitt kärnvapenprogram men behåller de kärnvapen man har i dag och sina missiler. I utbyte mot detta skulle Trump gå med på att lyfta ett antal ekonomiska sanktioner.

Skulle det bli verklighet är det Nordkorea som är den stora vinnaren. Man har kvar sina kärnvapen men kan samtidigt få igång sin ekonomi och minska risken för att befolkningen vänder sig mot regimen.

Oavsett om uppgifterna om Trumps strategi stämmer eller det faktum att samtalen mellan länderna nu återupptas finns det i dag absolut ingenting som tyder på att Kim Jong-un är villig att ge upp sina kärnvapen, regimens livförsäkring.

Det spelar ingen roll hur många gånger han och Trump träffas, skakar hand och ler mot kamerorna.

Hotet från Nordkorea finns kvar.