Det liknar ett undantagstillstånd

För regeringen gäller det att inte ta i för mycket – eller för lite

I fredstid har Sverige aldrig ålagt sig restriktioner som nu.

Men världens politiker balanserar på slak lina, mellan att ta i för mycket eller för lite.

Hur mycket som står på spel orkar man knappt tänka på.

Från och med i dag är det förbjudet att samla mer än 500 personer på en och samma plats. Det är första gången någonsin som den möjligheten utnyttjas av regeringen och gäller även grundlagsskyddade verksamheter som religionsutövning och politiska manifestationer.

 

Effekterna blir långtgående, knappt ett enda idrottsevenemang, en enda mässa eller större teater- eller musikevenemang kommer att genomföras tills lagen upphör.

Karensdagen i sjukförsäkringen avskaffas tillfälligt fram till 1 maj för att människor ska ha råd att stanna hemma om de är sjuka och inte gå till jobbet av ekonomiska skäl. Dessutom kan alla företag få anstånd med sina skattebetalningar, en åtgärd som, tills skatten slutligen betalas in, kostar tiotals miljarder kronor.

Statsminister Stefan Löfven (S) talar med inrikesminister Mikael Damberg (S), socialminister Lena Hallengren (S), under en pressträff efter ett möte med de berörda myndigheterna och ett möte i regeringskansliets krishanteringsråd med anledning av coronaviruset.

Det är några av de restriktioner och akuta undantagsregler som regering och riksdag redan är överens om till följd av spridningen av det nya coronaviruset.

Till det ska läggas de restriktioner som framför allt företagen infört för sina anställda. Många har, i likhet med mig, påhejade av den allmänna debatten, ålagts att jobba hemma och helst inte visa sig på jobbet under den närmaste tiden. Vissa arbetsgivare rekommendera eller förbjuder sina anställda att åka kollektivt till jobbet.

Sverige befinner sig kort sagt i någon slags undantagstillstånd, med de sannolikt strängaste restriktionerna vi upplevt i fredstid.

Det finns sannolikt tunga skäl till det men politiskt kan det bli mycket riskfyllt för Stefan Löfven och hans kolleger i andra länder.

Risken de löper är att ta i för lite eller för mycket. Ytterligheterna kan leda till en snöplig sorti från den politiska scenen medan den som hittar en lagom väg antagligen kommer att hyllas som en hjälte.

 

Den som tar i för mycket riskerar att förvärra coronakrisen. Kanske inte den hälsorelaterade delen av den – men den ekonomiska.

Redan nu har regeringen lanserat en rad ekonomiska stimulanser för att hålla företagen under armarna medan krisen rasar. Fler lär komma men vad gör man om hela ekonomin hamnat i frysen? Ingen vet tyvärr.

 

Den som å andra sidan tar i för lite riskerar att bidra till att smittan sprids mer än den annars hade behövt göra. Det är en Svarte Petter som ingen vill ha på hand.

I jämförelse med sina kolleger i Danmark och Norge, Mette Fredriksen och Erna Solberg, framstår Stefan Löfven och den svenska regeringen som riktiga mesar. Här är skolor och förskolor fortfarande öppna liksom universitet och mindre idrottstävlingar genomförs.
 

Men vem av dem har rätt? Det vet man inte förrän efteråt. Men hittills är det fler smittade i dessa båda grannländer än i Sverige trots en betydligt mindre befolkningar. I alla händelser enligt tillgänglig statistik.

Ingen av oss som lever nu har upplevt något som liknar i coronakrisen. Hur djup och långdragen den blir vet vi inte, inte heller vilka konsekvenserna blir.

Men mycket står på spel för världens regeringar och för dess befolkningar. Att trampa fel, ekonomiskt eller medicinskt, kan få oöverblickbara konsekvenser.

 


PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.