En fantastisk tavla men vilken hand gäller?

Folkräkningen i Betlehem. Tavla av Pieter Bruegel d.ä.

Den romerske kejsaren Augustus ville ha in pengar och i Bibeln påstås folkräkningen i Betlehem ha ägt rum vid tiden för Jesus födelse.

Josef och hans höggravida Maria ska med en åsna ha tagit sig från Nasaret till Betlehem, en sträcka på över elva mil fågelvägen, avsevärt mycket längre på den tidens vägar, för att få betala skatt. Tro det, den som vill.

Folkräkningen i Betlehem är också namnet på en tavla målad av den flamländske mästaren Pieter Bruegel den äldre.

Det är en fantastisk, detaljrik och ovärderlig målning som skildrar folklivet vid juletid i en holländsk by i mitten av 1500-talet. Motivet är bibliskt, men placerat i Bruegels samtid och garnerat med symbolik. Landskapet är snötäckt. Vintern hård. Skatteindrivarna samlar pengar, inte till den romerske kejsaren, men till Philip II av Spanien som då härskade över Nederländerna. I centrum kommer Josef och Maria på åsnan. Barn stojar och slåss och leker på den frusna isen. Folk släpar och sliter med vardagssysslor bland hundar, hästar och höns. Där finns snickare, bönder, tiggare och sjuka. Det fraktas och slaktas, eldas och fejas.

Där står till och med en man och pinkar mot en husvägg.

Han tycks hålla pitten med vänster hand.

Vilket föranlett en berömd historiker att fundera över om syftet var att hålla högerhanden ren, för att kunna äta med. Det är ju en sedvana som än i dag förekommer i vissa länder.

Dock, på en annan liten Bruegelmålning av en man som pinkar mot månen håller objektet pitten med höger hand. Motivet illustrerar ett dåtida ordspråk ägnat att stävja meningslösa aktiviteter.

Bruegel den äldre var noggrann med detaljerna. Hans son Pieter Brueghel den yngre, som lade till ett h i namnet och ägnade större delen av sin konstnärskarriär åt att kopiera faderns tavlor, var inte riktigt lika omsorgsfull.

Han hade en framgångsrik målarverkstad med många medarbetare där det kalkerades friskt och gjordes lite sämre kopior av den äldres mästerverk.

Där framställdes till exempel ett dussin exemplar av Folkräkningen i Betlehem, på vilka pinkaren tycks hålla pitten lite hipp som happ med höger eller vänster hand.

Teorin om att högerhanden skulle hållas ren kan stämma eftersom originalet till tavlan målades tidigare än kopiorna och kniven och gaffeln som vi känner dem började slå igenom i Europa först under slutet av 1500-talet.

Å andra sidan kanske Bruegel den äldres olycksalige pinkare var vänsterhänt och kraftigt berusad.

Höger, vänster, center eller liberal, härmed önskas alla läsare en riktigt god jul!


Såldes för 60 miljoner

  •  För fem år sedan hittade en brittisk konsthandlare en ­fjortonde Folkräkningen i Betlehem, målade av Brueghel den yngre.
  • Tavlan hade ärvts vidare i samma familj sedan en förfader hade köpt den i Antwerpen 1611 för 200 floriner. (En florin innehöll 3,5 gram guld).
  • Den såldes på auktion i London 2013 för cirka 60 miljoner kronor.
Bruegel-pinkare nummer två. Med höger hand.

Följ ämnen i artikeln