Presskonferensen var rent pinsam för Trump

Att ledarna för världens två största kärnvapennationer möts och försöker förbättra sina djupfrysta relationer kan inte vara fel.
Men frågan som hänger kvar efter mötet är varför Trump konstant vägrar fördöma Kremls försök att påverka det amerikanska presidentvalet.

Det var ett bra initiativ av president Trump att få till ett möte med Rysslands Vladimir Putin. Det går inte att för all framtid frysa ut Ryssland för annekteringen av Krim. Världen behöver inte acceptera den olagliga ryska handlingen men måste öppna kommunikationskanalerna för att inte världen ska bli ännu farligare.

USA och Ryssland sitter på nästan hela världens kärnvapenarsenal. Usla relationer mellan de två stormakterna innebär en ökad risk för missförstånd och feltolkningar som kan leda till ett förödande kärnvapenkrig av misstag. Därför är det viktigt att de två ländernas ledare kan prata med varandra. Ju bättre relation desto mindre risk för att det värsta tänkbara ska hända.

Problemet är att Trump samtidigt som han vill förbättra relationerna med Ryssland försämrar desamma med sina vänner och allierade. På Nato-toppmötet för några dagar sedan förödmjukade han Tysklands förbundskansler Angela Merkel och skällde på många andra. Han startar handelskrig mot EU och Kanada. Men när han träffar Putin säger han inte ett ont ord om Ryssland trots alla de konflikter som finns mellan länderna.

”Var rent pinsam för Trump”

Presskonferensen, där det framkom att inga beslut av vikt fattats, var på flera sätt rent pinsam för Trump.
För några dagar sedan åtalade USA 12 ryska militärofficerare för att ha försökt hacka det demokratiska partiets servrar. Sedan tidigare har de samlade amerikanska underrättelsetjänsterna slagit fast att Ryssland på olika sätt aktivt försökte påverka utgången av det amerikanska presidentvalet 2016.

Det enda Trump hade behövt göra i Helsingfors var att öppet kritisera Putin för denna inblandning. I stället fortsatte han att hellre lita på den ryske presidentens ord än lyssna på sin egen underrättelsetjänst.

– Jag ser inga skäl till varför Ryssland skulle lägga sig i presidentvalet, hävdade Trump på presskonferensen. Jag har stort förtroende för min underrättelsetjänst men samtidigt var president Putin extremt kraftfull i sina förnekanden i dag.

Därmed ställer han sig på ett fiendelands sida trots att hans egna myndigheter pekat ut Ryssland som skyldigt. Det är något som gränsar till landsförräderi. Om inte annat får det USA att framstå som mycket svagt i umgänget med en av sina värsta och mäktigaste rivaler.

Till och med republikaner går i taket

Det verkar som Trump i varje situation väljer att göra tvärtom jämfört med vad en ”normal” amerikansk president skulle ha gjort. Han talar illa om EU och Nato men hyllar en rysk president. Oavsett vad det är han försöker uppnå med denna taktik så har den en extremt destabiliserande verkan på den rådande världsordningen.

Till och med flera republikanska kongressmän gick i taket när de lyssnade på Trump på presskonferensen. Så här sa senator Jeff Flake från Arizona:
– Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva dagen då vår president skulle stå på samma scen som Ryssland president och skylla på USA för Rysslands aggression. Det är skamligt.

Jag kan bara se tre skäl till Trumps handlade.

1. Han (och hans företag) vill göra affärer med Ryssland. Trump ser stora dollarbuntar vid horisonten.

2. Han hyser en oförblomerad beundran för Putins auktoritära och tuffa ledarstil. Han har lyckats hålla sig kvar vid makten i snart 20 år utan att formellt avskaffa demokratin. Trump drömmer om att bli som Putin.

3. Han är rädd att minsta medgivande från hans sida om Rysslands skuld ska fläcka hans seger i presidentvalet och få människor att ifrågasätta den. Kanske hade Trump inte vunnit utan Rysslands hjälp.

Ovanpå detta finns ett stort svart moln över Trump som det inte går en dag utan att han beklagar sig över på twitter. Utredningen om ifall Trumps valkampanj och Ryssland samarbetade i syfte att påverka valutgången fortsätter till Trumps förtret.

Förmodligen är Trump rädd att ett medgivande från honom om riktigheten i underrättelsetjänstens uppgifter skulle kunna tolkas som att han också indirekt medger sin egen kampanjs inblandning.

Annars är det fortfarande en gåta varför Trump vägrar säga ett ont ord om Putin.