Ett desperat försök, Matz Hammarström

Miljöpartiets Matz Hammarström har missat ett självklart krav. Lägg ner julen.

Helgen är faktiskt inget annat än en gigantisk påfrestning på miljön.

Ett varmt hjärta klappar uppenbarligen innanför kavajen på språkröret Matz Hammarström (mp). Just som tiotusentals föräldrar bär familjens julgran över tröskeln slår han larm om den miljöfara som hotar helgfriden.

Julgranen är giftig. Den är farlig för såväl hälsa som miljö, en "kemisk cocktail" av oanad styrka.

De oskyldiga barnen anar inte vilka faror som lurar. I stället för att tindra med ögonen borde de, om man tolkar Matz Hammarström korrekt, vägra klä granen. Denna oskuldsfulla tradition kan nämligen leda till att de får bekämpningsmedel "i magen".

Man blir rörd av omtanken. Eller?

Risk att partiet åker ur riksdagen

Miljöpartiet är riksdagens minsta parti. I ett år har de enligt SCB:s undersökningar av partisympatierna legat under den fyraprocentsspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen.

Enligt den senaste mätningen skulle 3,3 procent rösta på miljöpartiet om det vore val i dag. Risken att partiet åker ur riksdagen i valet i höst är alltså överhängande.

Dumheterna fortsätter

Följaktligen söker miljöpartiet desperat efter frågor som räddar dem kvar i riksdagen. Julgranslarmet är det senaste försöket.

Men kära miljöpartister, ni är inne på fel spår. Svenska folket har i drygt hundra år klätt sina julgranar. Hittills har ingen dött, ett faktum som de flesta känner till.

Men dumheterna slutar inte där. Hammarström tycker att man ska "ta ansvar för sitt julfirande". I Danmark odlas ekologiska granar som kostar 200 kronor styck. Tack vare en tomtesnäll miljöminister kan danskarna alltså ta det ansvar för julfirandet som svenskarna förmenas.

Men är inte det en alltför för snäv tolkning av ett ansvarsfullt julfirande? Grisar transporteras miltals i otäcka lastbilar för att vi ska kunna äta julskinka. Underbetalda industriarbetare i tredje världen producerar plastgranar under vidriga förhållanden. Fiskare på Nordsjön slåss mot iskalla vindar och höga vågor för att vi under några korta minuter ska kunna njuta av mormors härliga julsill.

Miljöpartiet borde kräva att julen läggs ner. Det vore att ta ansvar. Löp linan ut, Matz Hammarström.

Följ ämnen i artikeln