Keeping Up with the Bernadottes

Så hade Game of Thrones till slut sin hett efterlängtade säsongsavslutning, och internet reagerade precis i enlighet med TV-makarnas mästerliga manipulationer. Det välte av ångestskri. Det är en hårt prövad publik som vet att alla ens favoritkaraktärer kommer att bli våldtagna och dödade. Helst av en nära släkting.

Att döma av sociala mediareaktionerna verkar fansen nu vara redo att ge upp på det masochistiska medeltidsosande makteposet. Jag har ett förslag. Om man vill ha sann fantasy, att drömma sig bort kring kungar och prinsessor i fina kläder och till råga på allt känna lite livsglädje - slå på svenska kungahuset.

Vilken succévecka det varit för “Keeping Up with the Bernadottes”: Bröllop och bäbis - inom 48 timmar! Vad var det ljudet? All världens mormödrar exploderade precis i en kollektiv matriarkal önskeorgasm.

Liksom alla medier. Själva sände vi 16 timmar i sträck. Men dessa behöver inte maratontittas, utan verkar likt allt fler kulturella produkter vara gjorda för plockätande - som lätt kan delas och gillas. Allt från amerikanska talkshows till kungliga bröllop konstrueras för viralitet. Och det dröjde inte länge innan samtidens mästarsajt i genren, Buzzfeed, listade höjdpunkterna i gif:ar - från Leonores vinkande till bilder på utgången med texten: Du har inte levt innan du sett vita kungligheter försöka klappa i takt till gospel.

Jag saknade dock några personliga favoriter:

Nostalgitripp - Prinsen ville ha detta klassiska 80-talsgodis i sin bröllopstårta! (Bild på Pop Rocks.)

The Prince of Sweden jämför inte sin sessa med nån trist Shakesporemorgondag - han jämför henne med en Bruno Mars-låt. (Emojikatt med hjärteögon.)

Här kliver Sofia och Carl Philip upp på studentflaket för ett stilenligt firande av sitt bröllop. (Förlåt, det var min egen tolkning av bilden på hur prinsparet viftade hatt och gör tummen upp efter sin högtidliga förening.)

Mitt i den rojalistiska baksmällan levererade prinsessan Madeleine en återställare. Den rosadraperade gravidkulan förvandlades till 3080 gram kunglig prins. Fast här märks det att lillasyster inte har samma känsla för folklig delbarhet för det givna ögonblicket att lajka hade ju varit när Chris O’Neill presskonferensade i lyckorus. Hans rufsiga björnuppenbarelse med de trötta ögonen skulle för en gång skull inte kunna misstänkliggöras. Men här var det barnmorskor som fick sprida bilden av faderlig ömhet. Är det ytterligare ett fall av hur kungafamiljens minst engagerade par verkar djupt ogilla sitt skattefinansierade jobb? Då kan ju vän av ordning fråga - varför ska ni då låsa in er avkomma med ytterligare pliktkrävande titlar?! Låt Dalsland förbli hertiglöst!!!

Fast se hur parets agerande stimulerar debatt. Vi kan kivas i kommentarsfälten och klicken fortsätter rulla in. Så kan vi fortsätta undvika TV-seriernas, och framför allt verklighetens, död och elände.

Veckans flak

Kasta mössan och höj näven i en housig segergest!

Veckans godis

Om man blandar Pop Rocks med läsk så exploderar magen. Det jag fick lära mig på skolgården var tydligen en total klintebergare.