Höginkomsttagarna får ta skattesmällen

Det är slut med lyxrenoveringarna och den billiga bartendern till hemmabaren.

Regeringen vill höja skatterna med nästan 18 miljarder kronor. Udden är riktad mot höginkomsttagare och nersmutsare.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på dagens presskonferens, där de bland annat aviserade att ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften slopas i två steg, med start den 1 augusti i år.

Fredag eftermiddag är ingen bra tid att dra täcket av nyheter. De flesta har redan börjat logga ut för helgen och tänker på den.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes parhäst på finansdepartementet Per Bolund (MP) trotsade konvenansen och presenterade en rad nyheter ur de kommande vårändrings- och vårbudgeterna.

Profilen är ganska enkel. Det är höginkomsttagarna och klimatförstörarna som ska stå för fiolerna. Dessutom slopas skatteregler som Socialdemokraterna och Miljöpartiet anser är ineffektiva.

Höginkomsttagarna först. Redan tidigare i veckan meddelade Stefan Löfven, iförd bygghjälm, att rotavdraget minskar nästa år. Från 50 till 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor.

Rotavdraget har blivit för dyrt

Förslaget kommer slå mot det renoveringsraseri som härjar i framför allt i storstäderna. Där anses det numera vara närmast olämpligt att flytta utan en totalrenovering. Kök döms ut, badrum rivs ut, vare sig det är motiverat eller inte.

När rotavdraget återinfördes 2008 var kostnaden 3,6 miljarder per år. Förra året uppgick den till 17 miljarder. Rotavdraget har helt enkelt blivit för dyrt. Därför talar Socialdemokraterna nu tyst om att man tidigare talat sig varm för avdraget eftersom det stimulerar sysselsättningen.

Men människor med gott om pengar får också finna sig i att avkastningen på kapital beskattas hårdare än i dag. Skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar höjs. Men skillnaden begränsar sig till omkring 130 kronor om året enligt finansministern.

River alliansens del

Höjningen av skatten på bensin och diesel, 55 respektive 60 öre per liter när även momsen räknas in, drabbar givetvis alla bilförare. Men mest dem som envisas med att köra stora, bensinslukande bilar avsedda för dåliga landsvägar, även i stan.

Till skärpningen av de gröna skatterna hör givetvis skatten på bensin och diesel. Men också en höjning av skatten på kärnkraft, naturgrus och bekämpningsmedel.

Regeringen vill alltså även upphäva en del som Alliansen införde, men som S och MP anser är ineffektivt. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga slopas i två steg och frigör 5,5 miljarder för regeringen att göra andra saker för. Läx-rut, alltså avdrag för hjälp med hemläxor, avskaffas också. 20 miljoner till statskassan är kaffepengar i sammanhanget.

Precis som Socialdemokraterna, men inte Miljöpartiet, lovade i valrörelsen halveras rut-avdraget nästa år för dem som är under 65.

Det förändras också. Bara enklare städtjänster ska ingå och ingen matlagning. Regeringen vill stävja utnyttjandet av hemmakockar på kalas och inhyrda, skattesubventionerade bartenders till en drinkafton i vardagsrummet. Det är begripligt.

Men den som tillfälligt behöver hjälp med att laga vardagsmat får alltså i fortsättningen be kommunen om biståndsbedömd hemtjänst. Eller stå för hela kostnaden själv.