Det borde gå bättre för Ulf Kristersson

Moderaterna fångar inte högervinden

Det borde gå bättre än det gör för Moderaterna. Allting går – egentligen – deras väg. Även om det inte märks i valresultat eller väljarbarometrar.

19,8 procent, var femte väljare, la sin röst på Moderaterna i riksdagsvalet 2018. De ligger kvar på ungefär den nivån nu när partiet är samlat till mellanvalsstämma i Västerås.

Men det borde alltså gå bättre. Världen i svensk tappning går nämligen i moderat riktning.


 
Januariavtalet, som slöts mellan S, MP, C och L i början av året innebär en kraftig högervridning av politiken. Nu genomförs åtgärder som Alliansen avstod från att förverkliga under sina åtta år vid regeringsmakten. Det gäller exempelvis värnskatten, en extra inkomstskatt på fem procent för högavlönade som infördes som ett provisorium 1995.

Den vågade sig Anders Borg inte på men nu avskaffas den vid årsskiftet. Men det är bara ett exempel av de högerförslag som genomförs av den S-ledda regeringen enligt Januariavtalet.
 
Men politiken går Moderaternas väg även i andra avseenden.

Flertalet av de frågor som i dag står högt upp på den politiska dagordningen är klassiska, och starka, moderatfrågor.

Det gäller exempelvis lag och ordning, den fråga som väljarna tycker är den viktigaste just nu.

Invandring är också en fråga där Moderaterna har hög trovärdighet och som står högt upp på både väljarnas och partiernas agendor.

Den moderata paradfrågan ”Sveriges ekonomi” rankas däremot inte så högt just nu men kommer att göra det i takt med att ekonomin viker. Och det verkar gå ganska snabbt just nu.
 
Kort sagt borde det gå bättre för Moderaterna är det gör. 60 procent av ledamöterna i riksdagen tillhör den borgerliga flanken, vinden blåser högerut och flera av de mest brännande aktuella frågorna tillhör Moderaternas trumfkort.

Ändå lyfter det inte. Partiet står och stampar på samma fläck som det tämligen grådaskiga valresultatet.

Men vad är förklaringen? Det enkla svaret är att M-ledningen inte lyckas fånga högervinden.

De är för dåliga, andra gör det bättre. Sverigedemokraterna har varit större än Moderaterna i Aftonbladet/Inizio sedan i somras.

– Moderaterna kommer att staka ut en bättre väg för Sverige, sa Ulf Kristersson i riksdagens partiledardebatt i onsdags och lade till att de ska vara samlingspartiet för dem som vill ta tag i problemen.

Fina ord. Men väljarna tror ändå att andra utför arbetsuppgiften bättre. Trots att vinden egentligen blåser i Kristerssons riktning. Trist för honom, måste man säga.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Kraftsamling eller bara ett möte
Moderaternas stämma avslutas i dag efter fyra späckade dagar i Västerås. Om det var en välbehövlig kraftsamling för partiet, fortfarande besviket över att de inte fick regeringsmakten, eller bara ett vanligt möte återstår att se. Kanske lutar det åt det senare.
 
Silvia stannar hemma
Drottning Silvia stannar hemma och överlåter sin plats till dottern, kronprinsessan Victoria. Vad det handlar om är firandet av kejsar Naruhitos trontillträde i Tokyo, Japan, som efterträder sin abdikerade far. Varför Silvia avstår är oklart men det är ju en lång resa.
 
Det blir nog ett ja
I veckan samlas det ganska nya EU-parlamentet i Strasbourg. På onsdag skulle det göra tummen upp, eller ner, till den nya kommissionen där Ylva Johansson ska ingå som migrationsansvarig. Men omröstningen är skjuten på framtiden eftersom det fortfarande fattas flera ledamöter. Nytt datum 31 oktober.

Tackar för sig
Dagen därpå, på torsdag, håller kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker sitt avskedstal. Han har varit en central figur under decennier i europeisk politik som Luxemburgs premiärminister, finansminister, ordförande i Eurogruppen och nu senast som EU-kommissionens chef.
 
Ännu en olöst fråga
Nästa söndag går vi över till vintertid. Många vill byta bort de ständiga omställningarna av klockan mot antingen permanent vinter- eller sommartid. Men det var en för svår nöt för EU att knäcka. Tills vidare ligger alla förslag på hyllan och väntar på bättre tider.

Veckans citat

”Det finns inga pengar som går till statskassan i Turkiet”
Stefan Löfven i SVT:s partiledardebatt – fast det gjorde det, 16,6 miljarder.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.