Mejla

Lena Mellin

Lööfs väljare är nöjda så in i bomben

Älskar Januariavtalet och tycker bra om Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

KARLSTAD. Centern har Sveriges nöjdaste väljare.

De älskar Januariavtalet och tycker till och med bra om Stefan Löfven.

Opinionsföretaget Inizio har på uppdrag av Aftonbladet kartlagt vad riksdagspartiernas väljare tycker om läget i landet och om sin partiledare.

Centerns väljare är inte bara nöjdast i Sverige. De är supernöjda med det mesta. Till och med statsminister Stefan Löfven (S).

I genomsnitt anser 32 procent av väljarna att han gör ett ganska eller mycket bra jobb. Lika stor andel av Centerns väljare är också av den uppfattningen.

Men då är väl C-väljarna inte supernöjda om de ligger på samma nivå som väljarkollektivet som helhet? Jo, det måste man ändå säga.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Till höger Kristina Yngre, mitten Annie Lööf, till höger Anders W Jonsson.

Andelen borgerliga väljare som tycker att Löfven gör ett bra, ett ganska eller mycket bra jobb är 12 procent. I det sammanhanget är centerpartisterna alltså oerhört nöjda.

Annie Lööfs väljare är också övertygade om att Sverige är på rätt väg. Nästan hälften, 47 procent, anser att Sverige är det. Bland väljarna i allmänhet är det knappt hälften så många, 24 procent.

Eftersom C-väljarna är så nöjda vill de givetvis inte ha ett nyval. 12 procent av C-väljarna tror att det är mycket eller ganska sannolikt att det blir ett extraval före nästa val. Bland väljarna i genomsnitt är siffran 20 procent.

Om ett parti ska tala med Sverigedemokraterna är en annan het potatis i svensk politik. C-ledningen har dock starkt stöd bland centerpartisterna för att inte göra det. Två tredjedelar av dem säger nej till samtal med SD, medan bara 24 procent säger ja.

Bland väljarna som helhet är klyftan avgrundsdjup. 47 procent säger ja, nästan lika många, 46 procent, säger nej.

Januariavtalet gjorde att Sverige till sist fick en regering efter drygt fyra månaders resultatlösa förhandlingar. Många tycker att det blocköverskridande avtalet mellan regeringen, C och L om statsbudgeten och 73 andra frågor är konstigt och att det lägger en död hand över politiken.

Men det gör inte C-väljarna. De älskar januariavtalet som gett dem ett stort inflytande över besluten i riksdagen.

Nära åtta av tio, 79 procent, tycker att det är mycket eller ganska bra. Siffran bland väljarna i allmänhet är inte ens hälften så hög, 33 procent.

Centerns väljare är alltså oerhört nöjda med den politiska situationen i Sverige. Vi återkommer till vad de andra partiernas sympatisörer tycker.

Så tycker C-väljarna om Annie Lööf

Engagerad 79 procent

Kompetent 77

Ärllig 51

Trovärdig 67

Visionär 41

Lätt att förstå 67

Förmåga att fatta beslut 59

Statsmannamässig 50

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. 3 145 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 11 och 19 september, 2019. I den artikeln redovisas C-väljarnas svar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM