Så otroligt trist och tråkigt

Löfvens största problem är att han inte alls är spännande

Smaka på orden, förändrat utjämningssystem.

Känner du att hjärtat börjar klappa?

Tänkte inte det. Ändå var det så Stefan Löfven valde att sparka igång det nya politiska året.

Det politiska Sverige klappade igen efter Almedalsveckan i början av juli. 2017 års semester fylldes av skandalen på Transportstyrelsen, 2018 var det val till riksdag, kommun, landsting och regioner. Behovet av några lediga veckor var, för att uttrycka sig försiktigt, mycket stort.

Förväntningarna på Stefan Löfvens sommartal, i år i en folkpark i värmländska Kristinehamn, var därför stora. Nu hade statsministern, bland andra, haft tid att tänka nytt och stort.

Det hade han tyvärr inte gjort. Före talet presenterade han tillsammans med sina partikamrater Ardalan Shekarabi civilminister, och Lena Hallengren, socialminister, det politiska årets första nyhet.

Skatteutjämningssystemet mellan landstingen, även kallade regioner, och kommunerna ska göras om. Det ska, enligt Shekarabi, bli mer rättvist. I alla fall om Socialdemokraterna får som de vill.

I stället för 9,7 miljarder ska 11,7 miljarder omfördelas från rikare till fattigare kommuner, bland annat på grund av åldringsexplosionen. Om sju år är antalet personer över 80 år 200 000 fler än i dag.

Inget fel på det, inte alls. Utslaget per kommun handlar det om i genomsnitt drygt sex miljoner, om jag räknat rätt. En synnerligen teoretisk siffra men bara för att ni ska få en uppfattning om hur mycket mer pengar det handlar om. För region Värmland rör det sig om 250 miljoner eller 350 sjukskötersketjänster, enligt Stefan Löfven.

Som sagt, inget fel i det. Men får det hjärtat att banka? Nej. Inte ens de tre ministrarna på podiet såg engagerade eller glada ut. De såg ut som att de tänkte ”jämna plågor”.

Men det beror alltså inte på att det är något fel på idén och förmodligen inte heller på genomförandet.

Utan för att det är något man förutsätter att statsmakterna gör. Daterar upp system som blivit föråldrade och inte längre fungerar som det var tänkt. Motsatsen vore, med all respekt, jättekonstig.

Frågan man ställer sig är såklart varför Löfven väljer ett så tråkigt, administrativt ämne när både han och hans parti är i starkt behov av att verka lite mer spännande, lite mer framtidsinriktade.

Efter lite grubblande har jag kommit fram till att frågan om den kommunala skatteutjämningen måste vara mycket viktig för de socialdemokratiska kommunalpolitikerna. Så viktig att Stefan Löfven hellre framstår som en tristnisse för den stora allmänheten än gör dem besvikna.

Kommunpolitikerna är ryggraden i varje parti och att hålla dem på gott humör är varje partiledares plikt. Annars kan det lått gå åt skogen.

Ett annat skäl till att det skulle kunna vara så är att Stefan Löfven några timmar senare, i sitt sommartal, mångordigt uppehöll sig vid varför Sverige inte undertecknat det senaste icke-spridningsavtalet för kärnvapen. Det har uppenbarligen oroat många partikamrater för Löfven upprepade nu med emfas vilka svurna motståndare till kärnvapen Sverige är.

Ett annat skäl till tråkigheten skulle kunna vara januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centern. Det tar nästan allt reformutrymme i budgeten. Fler kostsamma förslag finns det helt enkelt inte plats för.

I sitt tal tog Stefan Löfven också upp behovet av trygghet, att känna sig inkluderad och behövd. Det gjorde han mycket vältaligt.

Men det spelar tyvärr inte så stor roll. Stefan Löfven uppfattas varken som karismatisk eller som en stark ledare.

Socialdemokraterna, med drygt 25 procent i senaste väljarbarometern från Inizio, är inte spännande. Det är deras största problem just nu.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.