En attack som kan påverka valutgången

PARIS. Ett terrordåd mitt i den franska valrörelsen.

Precis vad många fruktat men hoppats inte skulle inträffa.

En attack som utan tvekan kan påverka utgången av valet och gynna en kandidat.

Med tanke på att Frankrike de senaste åren varit väldigt hårt drabbat av terror har terrorismen fram till nu spelat en förvånande liten roll i valrörelsen. Kanske hade man hoppats att terrorvågen var över.

Det är först de senaste dagarna som frågan blivit högaktuell genom gripandet av två personer i Marseille i södra Frankrike i tisdags, misstänkta för att ha förberett ett terrordåd mot valrörelsen.

Det behövs inte mer än så för att väcka hemska minnen till liv hos fransmännen från attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo eller mot vanliga människor på restauranger och caféer i Paris under 2015 men många döda som följd.

Jag kunde själv följa hur nervösa polisen var i Marseille. Tungt beväpnade poliser stängde järnvägsstaionen på grund av en övergiven väska bara minuter efter att jag anlänt.

Försöker leva som vanligt

Fransmän jag talat med I Paris och Marseille de senaste dagarna säger att de är oroliga och rädda för nya terrordåd men inte orkar gå och tänka på det hela tiden. De försöker fortsätta leva sina liv som vanligt.

Men så här nära valdagen är det givet av det misstänkta terrordådet kan påverka hur folk röstar. Betänk att 30-35 procent av väljarna funderar på att helt avstå från att rösta. Av de 60-65 procent som tänker rösta har en fjärdedel ännu inte bestämt sig för vem de ska rösta på.

Ett terrordåd kan få soffliggare att ändra sig och osäkra att välja en kandidat som de anser vara stark när det gäller lag och ordning, invandring och terrorbekämpning.

Det finns en sådan kandidat och det är högerextrema Nationella Frontens Marine Le Pen.

Hon är den enda kandidat som gjort terrorismen till en huvudfråga.

Jag har varit på flera valmöten med henne de senaste dagarna där hon argumenterat stenhårt för mycket tuffare tag mot terrorismen. Om hon blir vald till president tänker hon omedelbart utvisa alla de 10 000 individer, en majoritet radikala islamister, som står på polisens lista, den så kallade Fiche S över farliga individer som kan tänkas begå terrorbrott.

Många av dem har dubbla medborgarskap. Le Pens recept är att alla ska fråntas sitt franska medborgarskap och deporteras till sina hemländer.

Vi talar då om individer som inte begått något brott utan bara är misstänka för att göra något i framtiden.

Le Pen har inte varit sen att påpeka att åtminstone de två gripna i Marseille fanns på polisens Fiche S-lista. Det verkar som gärningsmannen i Paris kan finnas på samma lista.

Eftersom Le Pen är den som drivit den tuffaste linjen mot terrorismen är det också rimligt att anta att det är hon som kommer att gynnas mest av gårdagskvällens händelser i Paris.

Särskilt som den sitttande presidenten Francois Hollande inte ställer upp för omval. Därmed finns det ingen som kan iklä sig landsfaderrollen och dra nytta av det förmodade dådet.

I övrigt tror jag bara en annan kandidat kan gynnas, högerns skandalkandidat Francois Fillon. Han har tidigare varit premiärminister och har erfarenhet av att styra landet. Många kanske tycker det känns viktigare än att han avlönat sin fru och sina barn med offentliga medel.

Jämnt inför valet

Ställningen inför söndagens val är oerhört jämn. Mittenkandidaten Emmanuel Macron ligger på 24 procent enligt institutet Ifops senaste mätning. Marine Le Pen har 22,5. De konservativas Francois Fillon 19,5 procent och extremvänsterns Jean Luc Melenchon 18,5 procent. Tar man hänsyn till felmarginalen är det i princip dött lopp mellan kandidaterna. Vem som helst av de fyra kan vinna.

Med andra ord räcker det med att nattens händelser i Paris bara påverkar lite på marginalen för att de ska kunna ha en avgörande inverkan på utgången av presidentvalet.

Om drygt två veckor är det dags för en andra valomgång mellan de två kandidater som hamnar i topp på söndag. Den korta tiden gör att ett eventuellt terrordåd då fortfarande kommer att vara färskt i minne.

Valet i Spanien 2004 är ett tydligt exempel på när ett terrordåd påverkat utgången. Bara några dagar före valet sprängdes bomber på fyra pendeltåg. 200 människor dödades. Den sittande konservativa regeringen ledde i opinionsmätningarna före dåden. Men socialisterna som lovat att dra tillbaka Spaniens trupper som stödde USA:s invasion av Irak, vann valet.

Händelsutvecklingen spelar definitivt Le Pen i händerna. Om det räcker hela vägen för att bli president återstår att se.