Svenska Hjältar i världen

PRESENTERAS AV

”Vi tror och hoppas att du vill hjälpa till att rädda liv”

avLena K Samuelsson

Det är inte bara i Sverige det är kallt just nu. Många barn på flykt fryser varje dag och saknar det allra mest basala. Det lilla vi ger kan göra mycket konkret skillnad. Pengar som kan bli till vinterskor, en mössa eller ett mål mat för en hel familj. Det betyder någonting. Det räknas.

Sverige för UNHCR, Aftonbladet och Svenska Hjältar kraftsamlar nu för att barn ska få en varmare jul. Och en bättre julklapp än den hjälpen har jag svårt att komma på.

Varannan sekund tvingas en människa på flykt. Det är svårt att ta in. Lika svårt är det att ta in andra hårda fakta om flyktingkrisen. Som att 68 miljoner människor är på flykt i dag. Det är fler än under andra världskriget. Lite mer än hälften av dessa är barn.

Kriget i Syrien är inne på sitt åttonde år. I Jemen har ett storskaligt krig pågått sedan 2015. FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära kris. Utöver de nyss nämnda krigen pågår en rad konflikter och humanitära kriser som tvingar människor att lämna sina hem runt om i världen.

Det är för många människor en hopplös situation. Men den hopplösheten får inte växa sig fast hos oss som faktiskt kan göra något.

Aftonbladets roll i detta är i huvudsak den rent journalistiska. Tillsammans med andra medier rapporterar vi från krigshärdar och flyktingläger. Vi finns på plats och berättar om människorna det handlar om. Vi beskriver de politiska prioriteringar som görs – eller inte görs – med anledning av flyktingkrisen, internationellt eller inom våra gränser. Berättandet är vårt ansvar.

Men genom vårt arbete med Aftonbladets Svenska Hjältar hjälper vi också Sverige för UNHCR att samla in pengar. Genom sina gåvor bidrar våra läsare konkret till att rädda liv. I år vill vi fokusera på de barn som tillbringar sin vardag, sin barndom, under extrema förhållanden, på flykt från krig och kriser.

Vi tror och hoppas att du vill hjälpa till.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

FAKTA/Det räcker pengarna till

  • För 92 kronor ger du vinterkläder till tre barn.

  • För 210 kronor skänker du sex filtar.

  • För 786 kr skänker du ett vinterpaket till en hel familj med kamin, vattendunk, presenning och en filt. 

LÄS MER: Sverige för UNHCR

ARTIKELN HANDLAR OM