Frågorna som splittrar Alliansen

I flera frågor drar allianspartierna åt helt olika håll.

Alliansen vill regera Sverige efter valet om 18 dagar.

Men de kommer att bråka. Här är några av frågorna de fyra partierna inte alls är överens om.

Tidigare i veckan presenterade Alliansen sitt gemensamma valmanifest, en lång lista på vad de är överens om att göra under nästa mandatperiod om de vinner valet.

Men flera av de fyra partiernas viktigaste vallöften finns inte med i manifestet. Förklaringen är enkel. De är inte överens.

1. Flyktingpolitiken. Här är partierna inte alls ense och kommer heller inte att bli. Därför vill Ulf Kristersson (M) tillsätta en parlamentarisk utredning där frågan avgörs i stället för vid regeringsbordet.

Den största sprickan gäller möjligheten för föräldrar att ta hit sina barn sedan de fått asyl. Den vill både L, C och KD återinföra men Moderaterna säger nej.

Centern vill också återföra möjligheten att få stanna i Sverige trots att en person saknar asylskäl. Den som har särskilda eller synnerligen ömmande skäl eller omständigheter ska kunna få stanna. De vill inte de andra i Alliansen.

2. Regeringsfrågan. Centern och Liberalerna vill bara bilda regering om Alliansen blir större än de rödgröna. Det håller inte Moderaterna och Kristdemokraterna med om. Men sista ordet behöver inte vara sagt i den frågan.

3. Synen på Sverigedemokraterna. Centern och Liberalerna vill inte ta i SD med tång. Kristdemokraterna kan tänka sig att bilda regering med deras passiva stöd. och ska föra samtal med SD I Sölvesborg, Jimmie Åkessons hemstad, om bland annat näringslivs- och äldrefrågor.

Vad Moderaterna tycker är lite oklart. Partiledaren Ulf Kristersson har sagt att han ”inte kommer förhandla, kompromissa eller samtala med SD”. Han är också emot lokala samarbeten med Sverigedemokraterna.

Men partiets gruppledare i riksdagen Tobias Billström anser att de kan föra samtal med SD i utredningar och i riksdagens utskott för att kontrollera om en eventuell Alliansregering har stöd för sina förslag.

4. Förstaliga skolan. Det vill Jan Björklunds Liberalerna men inte de andra partierna. Skolan kommunaliserades för 27 år sedan.

5. Förstatliga sjukhusen. Ebba Busch Thor (KD) vill att landstingen inte längre ska ha ansvar för sjukhusen, det ska staten ha. Det är ett av partiets viktigaste vallöften.

Men hon är ensam om den uppfattningen i partiledarkvartetten.

6. Sänkt skatt på diesel. M, C och KD vill sänka skatten på diesel under en begränsad tid. Skogs- och jordbruket ska kunna få del av pengarna. Men Liberalerna är emot, Björklund tycker det vore rent kontraproduktivt.

7. Stopp för religiösa friskolor. Liberalerna vill inte tillåta fler religiösa friskolor och driver frågan ganska hårt. Men de övriga tre partierna har en annan uppfattning.

8. Skatterna. M och KD vill slopa den så kallade pensionärsskatten. Det har Annie Lööf (C) och Jan Björklund inte lovat.

Liberalerna vill sänka brytpunkten för statlig skatt och slopa värnskatten. Där har de inte allianskollegerna med sig. Moderaterna vill sänka inkomstskatten, mest för dem som tjänar ganska lite.

9. Försvaret. Moderaterna och Centern står bakom den blocköverskridande överenskommelsen om försvaret. Det gjorde även KD från början men de hoppade av förra året.

10. Euron. Liberalerna vill att Sverige byter kronan mot euro senast om fyra år. Jan Björklund har också öppnat dörren för en ny folkomröstning om andra partier också vill ha det. De andra håller inte med.

Det finns med all sannolikhet fler frågor där Alliansen inte är överens. Det här var några smakbitar som kan ställa till problem i ett nytt regeringssamarbete.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.