Människoöden och storstadsskräck

Publicerad 2014-06-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Salladsnätter

Vanessa Barbara

Natur & Kultur

ROMAN Ana och Otto har varit gifta i 50 år. Spelat pingis, ätit blomkål i alla former och lagt pussel. Inga barn, inga husdjur. Ana är den som varit motorn i äktenskapet. Men så dör hon plötsligt. Otto vill bara sitta hemma inbäddad i en filt. Men grannarna försöker få ut honom i livet igen. Och vilka grannar sen!

Det är en sann fröjd att läsa om alla dessa färgstarka original, som befolkar ett kvarter i utkanten av brasilianska Sao Paulo.

Nattfilm

Marisha Pessl

Natur & Kultur

TRILLER Enligt New York Times Book Review en fantastisk fantasiskapelse - klart att det triggar upp förväntningarna. Och visst är ”Nattfilm” en spännande, skickligt iscensatt bladvändare. Men kanske inte riktigt den svindlande läsupplevelse som förespeglats mig. Boken handlar om en jakt på en gåtfull skräckfilmsregissör, vars dotter begått självmord. Mycket New Yorkkänsla, extrema karaktärer, svart magi och övernaturliga ting.

Folk dör här

Thord Eriksson

Natur & Kultur

REPORTAGE När journalisten Thor Erikssons pappa hamnade på ett äldreboende fick han som nära anhörig insyn i en okänd värld. Det fick honom att skriva denna engagerande bok om den svenska åldringsvården. Som också är ett debattinlägg om medias rapportering kring vårdskandalen på Carema. Vem glömmer exemplet med vägning av blöjor som ett sätt för ägarna att spara pengar?

Men verkligheten var inte lika svartvit som vi trodde.

Rita i Kudang

Eva Susso, Anna Höglund

En bok för alla

BARN Ritas farmor bor i en liten by i Gambia. Själv bor hon i Sverige och ska för första gången få hälsa på sin afrikanska släkt.

Det blir ett spännande äventyr där hon får leva ett annorlunda vardagsliv - lära känna sina kusiner, handla starka kryddor på marknaden, gå vilse, äta med fingrarna och klappa en krokodil. Extra pirrigt är det att få gå ut mitt i den mörka natten och dansa till dånande trummor. En fin berättelse om glädje och nyfikenhet.

Följ ämnen i artikeln