Nej tack, jag vill inte ha 2 500 reflexband

För några år sedan kunde man inte öppna mejlboxen utan att det dråsat in massor av skräpmejl som erbjöd livets nödtorft: porr, rikedom och pittförlängning. Samt billiga amerikanska huslån.

Det var ett elände som fyllde ganska mycket ledigt utrymme i datamaskinen, och som ofta orsakade att man raderade riktiga och viktiga mejl av bara farten.

Det satt skräpmejlskungar i USA och skickade ut miljarder elektroniska meddelanden över hela världen, dygnet runt, året runt. De som var dumma nog att försöka avregistrera sig hamnade ur askan i elden.

En av de värsta dyngspridarna var den unge Jeremy Jaynes. Han skickade hundratusentals skitmejl om dygnet, ofta med konstiga erbjudanden från pseudonymen Gaven Stubbersfield. På detta tjänade han, enligt en åklagare, många miljoner kronor i månaden. För fyra år sedan dömdes han till nio års fängelse, men domen hävdes nyligen av USA:?s högsta domstol, med hänvisning till yttrandefriheten.

Numera finns det ganska bra spamfilter, åtminstone på mitt jobb. De tar bort allt amerikanskt skit. Problemet är att de inte klarar all dum svensk spam.

De svenska skitmejlen säljer inte Viagra, och försöker inte lura folk att de vunnit miljoner på lotteri. Men de är lika irriterande och flåsiga.

I går fick jag ett fulmejl från noreply­@golfstorepro.com. Firman ligger i Vellinge. Det gällde en höstkampanj på Titleist logobollar. De erbjöd det 16:e dussinet gratis. Jag vet inte vad en logoboll är, men jag vet att golf är en idiotverksamhet som ställer till mycket elände i världen.

För en tid sedan kom flera mejl från en firma som kallar sig Netcompetence. De skriver att de bjuder på gratis kaffe den 14 november. ”Nu har du möjlighet att komma och lyssna på ett frukostseminarium om hur du kan effektivisera ditt företags kursadministration”.

Kursadministration? De vill sälja ett dataprogram, inget annat.

Problemet är att folk på svenska arbetsplatser går på för många ­kurser, i stället för att jobba. Det ­borde vara fängelse i straffskalan för kursadministration och för dem som hetsar andra att kursadministrera.

Firman Kontorsvaror.se ger ett ­lika oseriöst intryck när de bombar min mejl med vad de kallar CHOCK­priser på laptop och toalettpapper. Bemanningsföretaget Prime hotar med att de ska ta personlig kontakt för att diskutera vad de kan göra för ”just Er verksamhet”. Jag hotar inte tillbaka. Jag ger ett löfte: dyker Prime eller Kontorsvaror upp på jobbet så ringer jag radiopolisen!

En avsändare som heter Swebic vill sälja 3:e parts G-Bics direkt från eget lager. Behåll dem, jag vet inte vad de är bra för!

En norrman som kallar sig Jan-­Petter Ellingsen frågar om inte 2?500 reflexband för 4:90 styck är något just för vår firma. Varför? Hur då, liksom?

”DPJ – ditt andra hem” har 30 ­procent rabatt på motordrivna film­dukar. Hmm?… motordrivna?…

Företaget Deed vill sälja tröjor med tryck av det ”populära motivet”: ”Den förre kubanske diktatorn Fidel Castro”. Kul idé, alla vill väl skylta med en festlig tyrann på jobbet?

Improveme.se kommer med skräpmejl om Natacha Peyres utseende, Christina Applegates bröst och en massa skit om smink. Gäsp!

Huvudstadensgolf.se frågar, lite en passent: ”Har du bokat Er företagsgolf i år?” Svaret är – och förblir – nej!

Fastighetsmäklaren Erik Olssons ”Förmånsklubb” har devisen ”Förenkla ditt liv – få mer tid att leva”. De skriver: ”Det pratas mycket om trender inom möbler och inredning men sällan om trender specifikt kring just möbeltyger/sofftyger.” Ja, tacka fan för det!

En riktigt skum firma som kallar sig BaC Scandinavia bjuder ut databaser med e-postadresser. De säljer alltså verktygen för denna gemena dyngspridning helt öppet, utan att skämmas.

Det är dags nu, att börja förfölja fjantarna som skickar fulmejlen ingen vill ha.

Följ ämnen i artikeln