Står det något om ollning i Bibeln?

Vet ni vad jag gjorde häromkvällen? Jo, det jobbar en kille på mitt jobb som jag ville skoja lite med. Så jag smet in på redaktionen här på Aftonbladet i går kväll. Ingen såg mig. Folk satt i möte eller var ute på jobb. Jag tog ett djupt andetag och gjorde det. Jag klittade hans dator. Alltså, drog med klitoris över dataskärmen. Jag klittade hans telefon också samt skrivaren som jag vet att han använder och hans kaffemugg samt plastglaset han förvarar pennor i. Sedan började det svida där nere och jag fick lägga av. Fast innan jag gick hem skrev jag små färgglada post-it-lappar som jag satte på alla saker som jag hade klittat. Hi hi.

Nej, det har inte hänt. Av den enkla anledningen att kvinnor inte klittar!!!!!!! Medan det faktiskt finns män som ollar.

En gång på någon dokusåpa, minns inte om det var ”Baren” eller ”Villa Medusa”, så ollade en kille saker i det gemensamma hemmet. Det såg väldigt ofräscht ut. Att olla är att gnugga sitt ollon mot saker, för er som inte hade fattat det. Jag tror inte ollning är jätteutbrett direkt. Men det finns män som gör det uppenbarligen. Precis som det finns män som öppnar rocken och visar snoppen i parken eller på bussen. Varför detta behov att visa upp snoppen? Hänger det ihop med att mäns sexualitet är så fridlyst, så ohotad och oerotiserad i jämförelse med kvinnans laddade sexualitet? Eller detta att män nästan aldrig blir våldtagna. En kvinna som blottar sig i parken skulle väl förr eller senare bli antastad. Och en kvinna som på efterfesten började klitta skulle förklaras sinnessjuk.

Nu har en präst inom Svenska kyrkan ollat en kvinnlig prästkandidats kontor. Jo, det är sant. Han ska ha ollat cirka tjugo saker, läser jag om, både i Svenska Dagbladet och i Kyrkans Tidning. Han har satt post-it-lappar på datorn, soffan, i taket. Taket? Det tror jag inte på. Skulle prästen ha ställt sig på en stege och sedan tryckt skrevet

mot taket. Man måste vara cirkusartist för att klara det. Men varför olla hennes rum? Som ett ”practical joke”, säger den manliga prästen. Det var inte heller menat att anspela på något sexuellt, påstår han. Så prästkandidaten ska se det som en humorgrej? Lite ”Hey Baberiba” på dig.

Om min chef ollade min dator skulle jag se det som ett klockrent fall av sexuella trakasserier. Japp, så torr är jag liksom. Ett practical joke är mer tandkräm i skorna eller tjugo pizzor hemkört.

Men det värsta med hela historien, det som är värre än att få sitt rum ollat (eller ”låtsasollat” för jag hoppas och tror inte att han orkade olla tjugo saker, i alla fall inte taket. Möjligen soffan och datorn) det är att det stift där prästkandidaten gjorde sin praktik inte vidtog åtgärder mot prästen.

Det är med andra ord okej att sextrakassera en kvinna – prästkandidat i det här fallet – inom Svenska kyrkan? Står det något om ollning i Bibeln? Eller ska man se det positivt? Kyrkan hänger på vanliga jordelagar. Mans snopp regerar. Så som på jorden, så som i himlen. Amen.

Följ ämnen i artikeln