Du köper vad du äter – av Skipper

Du blir inte vad du äter.

Däremot blir du rätt blåst av Anna Skipper.

Jag ser då och då på ”Du är vad du äter” i TV?3 och förundras varje gång över de konstiga råd deltagarna får.

Anna Skipper har en faiblesse för att tvinga på folk proteindrinkar som får deltagarna att kväljas. Och alldeles oavsett magstatus ska alla plutta i sig psylliumfrön – som Anna ­Skipper händelsevis säljer under eget namn.

Ja, faktum är att det mesta i tablett- och pulverform som Anna Skipper trycker i människor i tv också är sådant som hon och maken Olof Skipper säljer under sitt eget varumärke Skippersmart.

Proteinpulver till de läskiga morgondrinkarna, detoxpaket, linfröolja, vitaminer, enzymer. Allt finns på Anna Skippers hemsida och jag undrar om kändisar som Babsan och Jan Johansen känner till att de går i god för Anna Skippers idéer om bantning.

Men, jag missunnar inte Anna Skipper att tjäna pengar på folks önskan att gå ner i vikt. Däremot blir jag rätt fundersam när jag ser vad hon i förra veckan hade för slags nyheter på sin hemsida.

Där kunde Anna Skipper berätta om att fetma är dåligt för kvinnors hjärna. Fetman bryter nämligen ner hjärnceller och orsakar alzheimer.

Det låter ju ruggigt och kan skrämma vem som helst till dubbla ransoner viktpaket från Skippersmart.

Men den pyttelilla studien säger inte alls så utan tvärtom att varken fetma eller typ 2-diabetes kan orsaka de förändringar i hjärnan på mössen som studerats – men kanske, kanske kan samverka med något annat, gud vet vad.

En annan nyhet som presenterades var att fetma skulle vara smittsamt. Om du blir fet kan det få andra att bli feta, skriver Skipper.

Fast studien om den smittsamma fetman är inte ens en studie utan en uppställd hypotes om att vi anpassar vår vikt, ungefär som kläder, efter de sociala normer som finns omkring oss.

Men en och annan kanske köpte på sig några viktpaket att dela ut till familj och vänner för att slippa smittan.

Följ ämnen i artikeln