Du kan bara påverka en tredjedel av ditt elpris

Ditt val är bara ett tredjedelsval. När du väljer elbolag kan du i praktiken bara påverka ungefär en tredjedel av dina elkostnader. Skatten kan du knappt påverka och nätet kan du inte påverka alls.

I elbolagens braskande reklam framstår det som det är en så stor vinst med att välja just detta bolag. Visst kan valet av elbolag påverka dina elkostnader, men inte så mycket. Elnätet där du bor drivs i monopol. Det innebär att det bara är ett bolag som äger nätet och du måste acceptera det pris som gäller. Nätet är för många ungefär en tredjedel av den totala kostnaden.

Skatten är också ungefär en tredjedel och det är bara marginellt som den påverkas av vilken elleverantör du väljer. När elmarknaden avreglerades var förhoppningen att konkurrensen skulle pressa elpriserna. Det är mycket tveksamt om så skett. Vad som påverkar oss mer är den totala elleveransen i landet. En torr sommar ger högre elpriser och detsamma gör en kall vinter då vi förbrukar mycket el. Tyvärr har vi också sett hur beslutet att renovera ett kärnkraftverk eller två mitt i kalla vintern gett oss gigantiska elräkningar. Bra vinster åt bolagen men stora hål i våra plånböcker. Och minns ni när driften i Ringhals stoppades av en bortglömd dammsugare? Det är sådant som inte borde få hända.

Det är med elen som med bolånet, det går att låsa priset under en viss tid eller att välja rörligt pris. Ser vi bakåt så har rörligt pris oftast varit bäst. Men har du rörligt elpris måste du vara beredd på tillfälliga toppar. Vill du istället veta vad elen kommer att kosta kan du ha bundet pris. Tryggheten kan dock kosta lite.

Det viktigaste är att du har ett avtal. Har du aldrig gjort något har du det elbolag som nätbolaget anvisat och du betalar tillsvidare pris eller anvisat pris. Det är ett rörligt pris som är högre än ett avtalat rörligt pris. Det är inte ovanligt med en prisskillnad på 40 procent.

För att slippa överpriset kan du enkelt lyft luren till din elleverantör och säga de enkla orden – ”Jag vill ha ett avtal”. Då – vips – har du sänkt din elkostnad utan att du behövt välja mellan olika bolag.

Det dyra, rörliga priset utan avtal kan dessutom ha trevliga namn som ska få dig att känna dig trygg. När elpriskollen.se i somras gjorde en undersökning hittade man namn som Normalpris, Standardpris och Baspris. Nu vill Energimarknadsinspektionen, som driver elpriskollen.se, att regeringen bestämmer att detta pris bara ska få heta anvisat pris. Det är i min mening ett alltför litet och fegt steg. Hur politikerna kan låta det få fortgå med denna priskonstruktion är för mig en gåta. Det borde vara ett enkelt och självklart beslut för varje politiker oavsett färg att elbolagen inte ska kunna sko sig på detta sätt. Vi ska inte behöva lyfta luren för att få det lägre rörliga elpriset. Det ska alla ha rätt till.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln