Var beredd på en snabb vändning

Publicerad 2013-02-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annika Creutzer om räntebeskedet i dag

Hög arbetslöshet och ingen inflation.

Ändå valde Riksbanken att lämna sin styrränta oförändrad.

För Riksbanken anar att inflationen är på väg att stiga.

Var beredd på en snabb vändning uppåt för boräntorna.

Privatekonomiska experten Annika Creutzer ger råd.

Det stod och vägde. Ungefär lika många analytiker trodde på en räntesänkning som på en oförändrad ränta. Men Riksbanken valde trots svag tillväxt och låg inflation att lämna räntan oförändad.

Riksbanken kan genom sin styrränta, reporäntan, göra det billigare eller dyrare för bankerna att låna pengar av Riksbanken. Dessa kostnadsförändringar slår sedan, mer eller mindre igenom, på våra

boräntor, lån till företag och andra lån. Blir lånen billigare för företagen minskar kostnaderna och det kanske inte blir lika många som behöver sägas upp när ekonomin går på sparlåga som nu.

Men när räntan är nere på så här låga nivåer får en sänkning mindre betydelse för både företag och hushåll med stora lån. Problemen för småföretagarna är snarare att det är svårt för många att få lån

eller att få öka på sina lån. Tillgången på lån är alltså problemet snarare än nivån på räntan.

Detsamma gäller många hushåll. Allt fler berättar om hur bankerna har blivit tuffare med utlåningen.

Det ställs högre krav på marginaler och framför allt att den bostad man vill flytta ifrån är såld innan lånet beviljas på den bostad man köper.

Riksbankens bedömning styrs också mer av hur framtiden, på ungefär två års sikt, ser ut. Och när banken blickar framåt ser det inte lika mörkt ut. Återhämtningen i USA fortsätter och utvecklingen är stark i tillväxtekonomierna.

Troligen har Riksbanken också vägt in i bedömningen hur marknaden ser på framtiden. Marknadsräntorna på statsobligationer för de stora ekonomierna har stigit en hel del sedan årsskiftet. Det är i stort sett bara de brittiska statsobligationerna som blivit billigare. Detta tyder på

ökade förväntningarna på framtida tillväxt. Priserna förväntas stiga och därmed vill marknaden också ha högre räntor när pengar lånas ut till stater.

Det märks allt mer hur vi närmar oss en svängning. Från extremt nedpressade räntor till stigande marknadsräntor. Det ligger inflation i luften. Stora ekonomier som USA och Japan pumpar ut sedlar och arbetar aktivt för att få fart på sina ekonomier genom att släppa fram en högre inflation. Det

kommer på sikt att sprida sig även till mindre, öppna ekonomier som den svenska. Hur lång tid det tar innan vändningen kommer är svårt att sia om. Men att den kommer är de flesta analytiker eniga om.

För hushållen kommer det att blir en tuff övergång. Vi har vant oss att under drygt 15 år får lite mer köpkraft nästa varje år när våra genomsnittliga löneökningar har legat under inflationen. Tar inflationen fart blir det tvärtom. Våra löner ökar inte i samma takt som räntehöjningar och andra prisökningar.

Att binda boräntan nu kan vara ett sätt att skydda sig. Men tänk på att inte binda på längre tid än du ska bo kvar. Välj inte heller flera bindningstider trots att banken ofta ger det rådet. Det gör dig svagare i förhandlingen med banken eftersom det blir svårare att flytta hela lånet vid en viss tidpunkt. Och vi väntar fortfarande på finansmarknadsminister Peter Normans utlovade förslag till hur det ska bli lättare att flytta bundna lån utan de stora kostnaderna som är i dag med de regler som gäller för ränteskillnadsersättning.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln