Sextrakasserier har blivit klickmagneter

Han slår sin flickvän i hissen 53 gånger!

Hon sextrakasseras på gatan – i tio timmar.

Och se HÄR vad som hände när han bråkade med sin ”fru”...

Överallt ser jag en ny sorts videor spridas online. De följer samma mönster: med dold kamera filmas iscensatta övergrepp mot kvinnor. P­ersonerna i filmerna är s­kådisar, och situationerna beskrivs som ”sociala experiment”. Syftet är att avslöja sexism i vardagen. Och visst, på ytan kan man skönja en f­eministisk tanke.

Fast i själva verket är det snarare en uppvisning i klickvänligt kvinnovåld.

Filmerna kan se ut så här: En kille börjar bråka med en tjej i en hiss. Han knuffar henne, skriker nåt om otrohet, beter sig som en aggressiv idiot. Bredvid paret står en anonym person, ansiktet blurrat. Det är den naiva försökspersonen som inte fattar att misshandeln bara är fejk.

Klippet ”Våld i hissen” är gjort av Sthlm Panda, som beskrivits som en av Sveriges snabbast växande Youtube­kanaler. De två killarna bakom har skapat andra storverk också – som ”Kissa på en hemlös” – men det är helt klart kvinnovåldet som lockar flest. Hissfilmen har nära fem miljoner likes.

Liknande exempel finns det gott om. Ta den omtalade amerikanska catcalling-videon, där en kvinna blir antastad av varenda man hon möter på gatan i New York. Den har gillats 37 miljoner gånger.

Sextrakasserier har ju blivit klickmagneter. Och skaparna av viralsuccéer som ”­Public rape experiment” ­eller ”Drunk girl in public ­hoax” är alltid snubbar som drar in pengarna till sina sociala medier-byråer och boostar varumärket.

Sthlm Panda hävdar att bara­ en enda person av 53 i deras hissfilm reagerade på våldet. Det kan tolkas som att folk inte är medvetna om kvinnomisshandel. Men det skulle lika gärna, som flera debattörer påpekat, kunna vara tvärtom. Bland de blurrade experimentpersonerna kan det finnas traumatiserade offer, som själva blivit slagna och inte vågar ingripa.

I hissfilmens hemska kommentarsfält har dessutom nätsexisterna fritt spelrum, och diskuterar ”obstinata tjejer” som får det att ”kittla i knytnäven”.

Var håller de jämställdhetsivrande viralgrabbarna hus då?

Jodå, Sthlm Panda har också skrivit en kommentar:

”Hade aldrig trott att vi skulle få så här bra respons! Vi kommer göra en uppföljare med en tjej som slår en kille och tvärtom. Puss <3”

Följ ämnen i artikeln