Kvinnorna i EU flyttar fram sina positioner

Medan vi andra grillar och kliar på myggbetten utspelar sig en hård maktkamp i EU. Sakta håller kvinnorna på att flytta fram sina positioner.

I veckan firade Tysklands förbundskansler Angela Merkel sin 60-årsdag med att bjuda sina ­tusen närmaste vänner på föredrag. Dagen innan hade hon bestämt två saker.

Det första var att EU:s stats- och regeringschefer varken skulle utse en ny ordförande, EU:s gemensamma ”utrikesminister” eller en ny ordförande i eurogruppen. Det andra var att utrikesministern skulle vara en sosse.
Formellt kan ”Angie” givetvis inte bestämma någonting själv. Men det blir påfallande ofta, för att inte säga nästan alltid, som hon vill.

Därmed föll en av de hetaste ­kandidaterna till utrike­sministerposten, eller höge representanten som det formellt heter, bort. Bulgariens Kristalina Georgieva är inte S-märkt.

Merkels beslut är ett inslag i den maktkamp som just nu ligger på is till i slutet av augusti.

På toppmötet i onsdags tillsattes alltså ingen av de återstående chefsposterna där balansen mellan nord och syd, öst och väst, nya och gamla, höger och vänster, män och kvinnor är lika central som det ­nationella egot.

Och trots bortfallet av Georgieva håller kvinnorna sakta på att flytta fram sina positioner i EU. Till för en tid sedan satt inte en enda kvinna i Europeiska centralbankens, ECB:s högsta ledning. Nu är det en. Före valet till EU-parlamentet i maj var 35 procent av ledamöterna kvinnor. Nu är de 37 procent.
På initiativ av grekinnan Androulla Vassiliou har dagens nio kvinnliga ­ledamöterna av EU-kommissionen, som avgår sista oktober, skrivit till den tillträdanden ordförande Jean-Claude Juncker och önskat att den nya kommissionen ska bestå av minst tio kvinnor. Blygsamt kan tyckas eftersom kommissionen själv föreslagit att styrelserna för börsbolag senast 2020 ska bestå av minst 40 procent kvinnor.

I dag är 32 procent av kommissionärerna kvinnor, med tio kvinnor skulle det bli 36 procent. Följde de sin egen tumregel skulle det bli minst elva. Men ibland kan det vara bra att skynda långsamt. Angela Merkel har inte sagt vad hon tycker i denna fråga och alltså famlar EU i dimman.

Det har däremot Juncker gjort. Av dem som hittills nominerats till kommissionen är ingen kvinna. Nu vill han ha förslag på kvinnor till 27 posterna.

Sverige har inte sagt vem vi vill skicka till Bryssel. Men historien talar för en man. Under 20 års EU-medlemskap har våra kommissionärerna hetat Anita Gradin, Margot Wallström och Cecilia Malmström.

5 saker att hålla koll på i veckan

Trist jubileum

I dag är det 40 år sedan Turkiet invaderade Cypern som ett svar på den grekiska militärjuntans statskupp där presidenten och ärkebiskopen Makarios (bilden) ersattes med Nikos Sampson. Den gröna FN-bevakade gränslinjen delar än i dag ön som är medlem i EU sedan 2004.

Ingen rast, ingen ro

EU tar semester först i augusti och därför tvingas de svenska ministrarna, om de inte lyckas skicka en ersättare, glatt bege sig till Bryssel när deras ministerråd sammanträder. På tisdag är det dags för utrikesministrarna och de har ju som vanligt mycket att prata om.

Spännande läsning?

Det är inte den sista före valet men trots det lär SCB:s nya arbetskraftsundersökning, som kommer på torsdag, ådra sig ett visst intresse. Det finns politiska krafter som vill att arbetslösheten ska gå upp - och andra att det ska gå ner. Allt för att passa de egna syftena.

Nu smygstartar valet

Tro det om ni vill men den 31 juli inleds faktiskt röstningen till valet till kommun, landsting och riksdag den 14 september. Från och med i dag är det möjligt att brevrösta från utlandet. För den som hinner ändra sig finns en chans till, det är rösten på valdagen som gäller.

Regnbågar överallt

Stockholm Pride-festivalen startar nästa måndag och sedan är det fullt program tills den avslutas med stor parad nästa lördag. Ett valår är den mer politisk än vanligt och en partiledardebatt ska äga rum under veckan. Ingen PK-politiker skulle våga hålla sig undan.