Tung duo skjuter Rosengren i sank

Metallordförande och direktör sågar näringsministerns arbete

Den här bilden föreställer regeringens favoritdirektör. Och en ledamot av socialdemokraternas hösta ledning.

De har just avfyrat en verbal missil. Mot näringsminister Björn Rosengren.

Till en näringsministers uppgifter hör att skapa förutsättningar för företag att utvecklas och växa. Det tycker inte Göran Johnsson, ordförande i Metall och ledamot av socialdemokraternas verkställande utskott, att Björn Rosengren lyckats med.

Det tycker inte Carl Bennet heller. Han är ordförande i bland annat Getinge och Boliden och regeringens egen favoritdirektör.

Begränsad entusiasm

Johnsson och Bennet bildade i slutet av förra året en arbetsgrupp, ”Framtid för svensk industri”. I går presenterade den sina förslag.

I korthet syftar de till att stärka de svenska företagens konkurrenskraft på framtidsområden som medicin, bioteknik, fordonstillverkning och IT.

Filosofin är enkel – i stället för att vara halvbra på mycket gäller det att vara helbra på vissa saker.

Annars flyttar industrijobben från Sverige.

Rapporten är en svidande vidräkning med regeringen i allmänhet och näringsdepartementet i synnerhet. Med en framsynt regering och en framåtblickande näringsminister hade arbetsgruppen varit överflödig.

Rosengren har haft sin chans

Björn Rosengrens entusiasm över rapporten är följaktligen begränsad. ”Just nu pågår flera processer som påminner om Bennetgruppens”, meddelade han i går i en skriftlig kommentar där Carl Bennets namn var felstavat medan Göran Johnsson inte nämndes alls. Surt sade räven.

Men Rosengren har redan haft sin chans. För fyra år sedan bildade han under buller och bång en arbetsgrupp med representanter för fack och arbetsgivare.

De skulle utarbeta ett program för att Sverige skulle få ”ett företagsklimat i världsklass”.

De flesta förslagen hamnade i skrivbordslådan. Inte ens den planerade återträffen efter ett år har ägt rum ännu. Men varför konstatera att det bidde en fingertutt?

Bennet och Johnsson förefaller att bli mer framgångsrika. Efter bara ett par timmar gjorde Göran Persson, för tillfället på besök i Dalarna, ett av förslagen till sitt eget.

För att underlätta för invandrare att komma in på arbetsmarknaden vill statsministern tillsätta en arbetsgrupp med två ministrar och två representanter från Safs efterträdare Svenskt näringsliv.

Det finns dock skäl att fråga sig hur uselt det svenska företagsklimatet är. Under de senaste åren har de utländska direktinvesteringarna i Sverige överskridit de svenska utomlands med 204 miljarder kronor. Sverige har dessutom på två år flyttat från 14:e till 8:e plats på listan över världens mest konkurrenskraftiga länder enligt Institute for management development.

Följ ämnen i artikeln