Ministern som väcker hetast känslor hos väljarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-01-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Få, om ens några, är ljumma till Mona Sahlin. Antingen är man stenhårt för eller helt emot.

Därför sitter biträdande näringsministern kvar i regeringen fram till valet.

Mona Sahlin väcker känslor. I vanliga fall vet omkring trettio procent inte riktigt vad de tycker. Men när det gäller Sahlin minskar siffran till en tiondel enligt opinionsmätningarna.

Göran Persson skickade i går ut ett mycket märkligt pressmeddelande. Där meddelade han att han delar Sahlins bedömning om att "sådant här inte kan accepteras".

Ett par rader längre ner tillkännager statsministern att Mona Sahlin ska fortsätta som statsråd i näringsdepartementet och att hon "har mitt förtroende".

Dubbla budskap

Budskapen är, för att uttrycka sig milt, motsägelsefulla. Persson anser att det Sahlin gjort är oacceptabelt men ändå har hon hans förtroende.

Det går inte ihop.

Förklaringen kan vara de starka reaktioner som Sahlin väcker. Att be henne lämna regeringen hade retat upp en stor del av väljarna. Göran Persson som nyss lyckats bli kvitt buffelstämpeln riskerade att på nytt anklagas för att fara omilt fram. Och den här gången med en stackars kvinna som inte gjort något värre än att köra en bil med dubbelt körförbud. Dock med betald trafikförsäkring.

Att behålla Sahlin i regeringen gör ungefär lika många ilskna som tycker att Persson fattat rätt beslut. Men förefaller vara ett obehag som statsministern är beredd att ta.

Stark ställning

Det beror på Mona Sahlins starka ställning i vissa väljargrupper. Få, om ens några, svenska rikspolitiker har visat samma konsekventa och djupa intresse för att alla ska behandlas lika.

Oavsett om de är kvinnor, invandrare, flyktingar eller homosexuella.

Dessutom har Sahlin, trots sina 44 år, en någorlunda ungdomlig framtoning. Det är ingen nackdel i en värld dominerad av blå klubblazrar.

Göran Persson vill bli historisk som den förste statsminister som ökar i ett val sedan den nya grundlagen infördes 1970. I hans pusslande ingår Mona Sahlin. Annars hade historien slutat annorlunda.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln