Varför låter Göran Persson "klantiga" Sahlin sitta kvar?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-01-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mona Sahlin kör vidare i gräddfilen.

Hon felparkerar. Hon låter restskatten gå till fogden. Hon kör en bil som myndigheterna bestämt ska stå stilla.

Men det får inga konsekvenser. Sahlin regerar vidare.

Mona Sahlin har under 14 år varit ledamot av Sveriges riksdag, landets högsta beslutande organ och den instans som stiftar lagar. I höst vill hon bli invald igen och står på valbar plats i Stockholms län.

Sahlin har dessutom varit statsråd i sex år. Som minister ansvarar hon bland annat för att nya lagförslag presenteras för riksdagen.

Man måste alltså utgå från att Mona Sahlin tycker att medborgarna, företagen och kommunerna ska följa lagarna. Både dem som hon själv varit med att besluta om och dem som hon föreslagit.

Man måste också utgå från att hon tycker att alla andra regler och förordningar som medborgaren förväntas känna till ska följas. Allt annat vore absurt av ett statsråd eller en riksdagsledamot.

"Slarvigt", "idiotiskt" och "urbota klantigt"

Men själv spelar Mona Sahlin i en annan division. Hon far fram i gräddfilen och ursäktar sig med att hon är slarvig, urbota klantig eller idiotisk.

Det var "slarvigt" att använda regeringskansliets tjänstekort för privata inköp.

Det var "ett idiotiskt misstag" att betala merparten av en saftig restskatt först sedan den hamnat hos kronofogden.

Att 32 av sammanlagt 98 p-böter på två år gick till kronofogden var "pinsamt".

Att köra den egna, trasiga bilen trots att den är belagd med dubbelt körförbud är "urbota klantigt" och "idiotiskt".

I lagen om offentlig anställning, som avser dem som är anställda i stat, kommun och landsting, finns bestämmelser om "tjänsteförseelse". En anställd som missköter sig kan få en varning och avdrag på lönen. Vissa kan till och med avskedas med omedelbar verkan med hänvisning till landets bästa.

Lagen om offentlig anställning omfattar inte statsråd. Men som ett tankeexperiment kan resonemanget bakom lagen appliceras även på dem. Frågan är alltså om ett statsråd "åsidosätter sina skyldigheter" genom att gång på gång strunta i gällande bestämmelser och hänvisa till att hon eller han är klantig.

Kanske tycker han synd om Sahlin

Göran Persson och Mona Sahlin hade ett samtal i går. De ska träffas igen inom de närmaste dagarna. Under sina första år som statsminister gjorde Persson sig känd för en synnerligen osentimental inställning till sina statsråd. Tjänstgöringstiden blev för flera ganska kort.

Nu tvekar Persson, varför? En förklaring skulle kunna vara att han ändå planerar göra en regeringsombildning men ännu inte är klar med hela pusslet. I så fall är det lika bra att genomföra allt på en gång. En annan förklaring kan vara att han faktiskt tycker synd om Sahlin.

Att förtroendet skulle räcka fram till valdagen förefaller osannolikt. För en regeringschef som vill bli omvald har Sahlin påfallande likheter med en odetonerad bomb. Den kan brisera när som helst - i värsta fall bara någon vecka före valdagen. Hur kul är det?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln