Satsa på dig själv – strunta i nätets ”hälsocoacher”

Ignorera ”hälsocoacherna” på sociala medier – ta en bulle i stället.

Det är snart tjugo år sedan jag sa nej till en bulle med rädsla för var den skulle ”sätta sig”. Vadå sätta sig förresten? Den sätter sig i magen, sedan arbetar den sig genom systemet och kommer ut där solen aldrig skiner om man inte yogar naken.

Ni får ursäkta mig men det är en sådan dag. Jag vill riva ner världen och den som står närmast till hands ryker.

Jag lägger till alla som vänförfrågar mig på Facebook eftersom jag tror halvgott om de flesta, tills de straffar ut sig själva genom att dela ett kedjebrev om att man kan hosta bort en hjärtinfarkt.

Man kan rädda livet på sig själv genom att hosta lika lite som man kan bajsa bort AIDS.

För ett par månader sedan la jag till tre kvinnor med ett par timmars mellanrum. Jag fick en känsla av att de hörde ihop på något sätt men kunde inte riktigt bli klok på hur.

Ganska snart gjorde de dock entré i mitt flöde alla tre. De var hemmaentreprenörer i fetma. Förlåt, ”hälsocoacher”.

Det var som om jag öppnat onlinedörren till själva helvetet.

Med utmattande frenesi bjuder de sina vänner att ”anta utmaningen”, de har ”bara tre platser kvar!” Utmaningen kostar pengar.

De delar bilder på nävar med färgglada piller som ska boosta kvinnors fettförbränning på olika sätt. Pillren kostar pengar.

De delar bilder på pulver som ska ”minska sötsuget” och ”hjälpa dig att gå ner i vikt”. Pulvret kostar pengar.

I researchsyfte ser jag en video som en av kvinnorna har lagt upp. Hon vill varna för de appar som finns på marknaden, de kan nämligen vara farliga. ”Satsa på dig själv! Lägg pengarna på dig själv. Jag kan sätta ihop ett program till dig som kostar femtio kronor per dag”

Femtio kronor per dag? Kostade ens ett medlemskap i Daniel Westlings gym 1 500 kronor?

Ingen som kommenterar får svar på sina frågor, allt besvaras med ”Skickar pm!”

Joachim tvingade mig att se natur-tv häromkvällen. En leopard ligger i det höga gräset och lurpassar på långarmade apor. Om jag varit intresserad skulle jag vetat vad de hette.

Hälsocoacherna på Facebook är leoparder i mitt sociala medier-gräs. Ser de ett mulligt lår så hoppar de fram med sitt erbjudande om utmaningar som får lagom ledsna och trötta kvinnor att tro att tjocka magar kan smälta med medicin.

Kommers på kvinnors låga självkänsla är gammalt som urberget, men att väva in det i något slags kvinnligt kamratskap och ”satsa på dig själv”.

Ja, satsa på dig själv.

Köp en stor härlig märkeshalsduk för 1 500 kronor och svep in dig i vetskapen om att en hälsocoach är det värsta du kan utsätta dig för.


Ålderspension

Ålder är bara en siffra. Men ålder är också en ålder. 1945 tog andra världskriget
slut och det var också året då artisten Don McLean föddes.

Ålderspassion

1994 föddes modellen Paris Dylan. Och nu är hon Dons flickvän. Som Ricky Gervais sa en gång: ”Don’t look at it when you touch it”.

Följ ämnen i artikeln