Det är något mycket konstigt med alltihop

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Enbart män som hatar blint, bara misslyckade idioter, anser att kvinnor ska ha lägre lön, förtryckas i hemmen och särbehandlas i övriga sammanhang.

Men, den rådande feminismen är politikens utsvängda jeans. En festlig modefluga. En del kvinnor och män klär sig i eländet för att stiga i social rang. Allt för många gör det för konvenansens skull.

I går rapporterades från Brasilien att en framstående svensk feminist, nämligen den svenska ambassadören i landet, Margareta Winberg, gjort en halsbrytande och i diplomatiska sammanhang mycket ovanlig analys.

Ambassadören intervjuas av den brasilianska veckotidningen Veja, som inte anger källor men redovisar en del uppseendeväckande uppgifter i stil med att kvinnorna i Sverige får mer stryk i hemmen än kvinnorna i något annat land i Europa.

På frågan om hur det hänger ihop när Sverige samtidigt har det bästa lagliga skyddet för kvinnor (enligt tidningen Veja), svarar Winberg ordagrant:

- Faktiskt, hur motsägelsefullt det än kan verka så är den ena saken relaterad till den andra. Svenskarna slår kvinnorna för att det ska stå klart att männen fortfarande kan bestämma över dem. Trots att de har tappat makten över kvinnorna utanför hemmen.

Låt oss bena upp innebörden i det ambassadören säger.

1.Den svenska lagstiftningen till skydd för kvinnor har bidragit till att misshandeln i hemmen ökat.

2.Orsaken är att de svenska männen tappat makten över kvinnorna utanför hemmen.

3.Männen gillar inte det.

4.De har blivit så arga att de slår sina kvinnor mer än männen gör i andra europeiska länder.

Det är någonting mycket konstigt med alltihop. Uppochned. Någonting som möjligen bevisar tesen att vem som helst som tycker vad som helst kan kalla sig feminist. Eller, tja " sätta på sig utsvängda jeans. Eller så har Winberg svikit könskampen helt och hållet.

Jag gissar nämligen att Winbergs systrar och bröder i den feministiska rörelsen inte alls håller med henne om att männen förlorat makten utanför hemmets väggar. Tvärtom brukar de - ofta korrekt - framhålla uppenbara orättvisor på arbetsplatser, vid chefstillsättningar, i socialförsäkringssystemet och i andra sammanhang.

I går skrev Winberg en sommarkolumn i en konkurrerande tidning. Den var bara demagogisk.

Hon försökte släta över Roksledningens debila åsikt att alla män är djur genom att kalla avslöjandet för ett "vinklat och klippt tv-program".

Men det som sades sades ju faktiskt, och vilket tv-program är inte klippt?

Hon vände sig, med en billig och svepande formulering, mot "alla de medieskribenter " som nu beskyller feminister för att vara manshatare".

Vilka är de? Vem har kallat vilken feminist för manshatare?

Det är så pajigt alltihopa. Som utsvängda jeans.

Med vänner som Winberg, Roksledningen och Feministiskt initiativ behöver Sveriges kvinnor inga fiender. Enda trösten är att de så kallade radikalfeministerna kommer att slåss med varandra som vi gjorde för länge sedan i yttersta vänstern.

Det finns kvinnoyrken med låga löner och taskiga villkor. Ge oss ett gäng tuffa fackföreningsledare som inte viker sig!

Det finns kvinnor som blir misshandlade och förtryckta av misslyckade män. Ge oss poliser, grannar och vänner som tar det på allvar och kvinnojourer som ställer upp utan att snacka genus!

Men låt oss slippa alla medelklasskäringar med egna frimurerier och privata agendor. Låt oss slippa alla opportunister som kallar sig feminister för att det är en festlig modefluga. Låt oss slippa de utsvängda jeansen...

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln