Feminism finns bakom trendiga slöjor också

Nej, Nyamko Sabuni.

Du har inte varit min idol. Trots att jag är kvinna med invandrarbakgrund.

Men att du slutar gör mig ändå lite sorgsen.

Vår nya jämställdhets­minister heter Maria, hon är vit, blond, medelklass, bor på Lidingö, är svenskfödd och kallar sig självklart ­feminist. Hennes genus­teoretiska förebild är en känd svensk professor, Yvonne Hirdman. Hennes nyutnämnda statssekreterare är Ulrika Stuart ­Hamilton, gift med en greve.

Alla kan andas ut. ­ Ordningen är återställd, kan man säga.

För det är ju så här den svenska kvinnosakskvinnan ser ut och inget tyder på att hon kommer att förändras.

Vit, svensk, akademisk medelklass.

Är det inte konstigt att ­ingen av de feministiska ­debattörer som syns och hörs i svenska medier till ­exempel bär slöja?

På många håll i världen är den muslimska feminismen numera en självklarhet. Så sent som häromveckan hölls en konferens på temat i vårt grannland Danmark, ofta anklagat för att vara rassarnas och mansgrisarnas mecka.

Världskända islamfeminister som Amina Wadud, Leila Ahmed, Tehmina ­Kazi och Fatima Mernissi har länge kämpat för att förändra bilden av muslimska ­kvinnor som viljelösa, ­okunniga offer.

En bild som exempelvis ­ sverigedemokrater älskar att lyfta fram när de pratar om efterblivna islam.

Men att bara vi här i sekulära Sverige kämpat för jämställdhet mellan könen är en myt. Både Marocko, Iran och Egypten har en lång ­tradition av kvinnorörelser. Feministiska mormoner i USA bedriver kampanjer för rätten att få bära byxor på söndagsmässan. Amerikanska katolska nunnor har blivit bannlysta av påven ­eftersom de vägrar ta ställning i abortfrågan och stöttade Obama i presidentvalet.

När jag nämner att jag gift mig i en katolsk kyrka får jag ofta spydiga kommentarer från svenska feminister till svar. Här i Sverige ses nämligen religion fortfarande som något utländskt och annorlunda. Som kvinnornas största fiende.

I själva verket borde vi stötta kvinnorna som försöker rucka på prästerskapets kvinnofientliga mansvälde.

Jag hoppas därför att ­Maria Arnholm, till skillnad från Nyamko Sabuni, slår ett slag för rätten att bära en moderiktig designslöja.

Följ ämnen i artikeln