Tuffa utmaningar för MP-ledningen

Åsa Romson är en av dem

Miljöpartiets ledning står inför tuffa utmaningar, skriver Lena Mellin.

MP-ledningen har en rad tuffa utmaningar framför sig om partiet ska ta sig ur sin svacka.

En av dem är de vikande opinionssiffrorna. En annan språkröret Åsa Romsons framtoning.

I dag inleder Miljöpartiet sin tre dagar långa kongress i Örebro. Men de riktigt heta frågorna står inte på dagordning. De kommer att avhandlas i andra lokaler än kongresshallen.

• Opinionssiffrorna. I valet röstade 6,9 procent av väljarna på de gröna. Det var en besvikelse. Miljöpartisterna hade räknat med att väljarstödet skulle öka, inte minska.

Men sedan dess har stödet minskat ytterligare. I senaste Aftonbladet/Sverige tycker är det nere på 5,6 procent.

Sedan valdagen har alltså närmare en femtedel, 19 procent, av MP-väljarna övergett dem.

Miljöpartiet måste alltså bli attraktiva för fler väljare. Hur? En nöt att knäcka för partiledningen.

• Åsa Romson. Språkröret har stapplat fram under sin första tid i regeringen. Det beror inte bara på verbala missar som att jämföra dagens flyktingkatastrof på Medelhavet med nazitysklands utrotningsläger Auschwitz.

Utan framför allt på oskicklig hantering. Romson prickades två gånger av konstitutionsutskottet, KU. Bland annat för att hon i efterhand kritiserat att Naturvårdsverket delegerade beslut om vargjakt till länsstyrelserna. Det kallas ministerstyre och är otillåtet.

Förtroendet för Romson bland väljarna är rekordlågt. Av partiledarna är det bara SD:s Åkesson som svenska folket har lägre förtroende för.

De gröna måste hjälpa sitt språkrör. Gnugga debatt- och intervjuteknik.

• Resultaten. MP är i starkt behov av att visa upp goda resultat av att de sitter i regeringen. Men de man minns är av motsatt karaktär.

Den onödiga stängningen av Förbifart Stockholm är en av dem. Regeringen lade bygget i malpåse innan det kollat om Stockholms läns lansting var med på noterna. Total kostnad: 170 miljoner kronor.

Ett annat är höjningen av bensinskatten med 52 öre litern vid årsskiftet. Även skatten på diesel höjs.

MP framstår som ett parti som slösar med skattepengar och förföljer glesbygdsbor. Det är inte bra.

Gustav Fridolin. MP-röret lovade förändra skolan på 100 dagar. Det gjorde han inte eftersom det är en omöjlighet. Och än har han inte satt några spår att tala om.

Det beror på att Stefan Löfven gjort utbildningsfrågorna till en del av jobbpolitiken. Han har tagit över dem och Fridolin tvingas spela andrafiolen.

Men det är trots allt Fridolin som är chef för utbildningsdepartementet. Stjäl tillbaka frågorna, Fridolin.