Därför får Sundström sparken från Swedbank

Anders Sundström

Har det hänt förr?

Kanske, men ingen minns det i så fall.

Bara fem dagar före årsmötet fick Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström sparken på grått papper. Han är den fjärde storchefen på kort tid som tvingas lämna banken.

Anders Sundström, ibland kallad ”Röde baronen”, är för många en doldis trots att han haft många publika jobb. Han har varit vd för försäkringsjätten Folksam, styrelseordförande i Swedbank,  kommunalråd (S) i Piteå, arbetsmarknadsminister, näringsminister, socialminister och riksdagsledamot.

Han var till och med påtänkt som partiledare (S) i samband med Håkan Juholts avgång. Då sade han till sist nej.

Men i tisdags eftermiddag fick han det än så länge tristaste beskedet under sin långa karriär. Swedbanks valberedning, som redan i början av februari föreslog att han skulle väljas om som ordförande, meddelade att de hade tvingats ändra sig.

I stället för att välja om Sundström föreslog valberedningen att vice ordförande Lars Idermark tar över som bankens styrelseordförande.

Anders Sundström var bitter.

– Det är för mig besynnerligt att vissa av de institutionella ägarna, som inte sitter i valberedningen, är så aktiva medialt, sade han surt.

Lång och solkig krislista

Det han syftade på var att flera ägare, bland andra AMF, Första AP-fonden och Aktieägarna som företräder småspararna, riktat svidande kritik mot omvalet av Sundström. Han ansågs inte vara lämplig att leda småspararnas egen bank med 7,2 miljoner privatkunder i Sverige och Baltikum.

Invändningen är begriplig. Swedbanks krislista är både lång och solkig.

I september förra året avslöjades att två av bankens högsta tjänstemän, finanschefen och chefen för avdelningen för storbolag, ägnat sig åt både vidlyftiga och vinstrika fastighetsaffärer vid sidan av sina ordinarie jobb på banken.

Uppdagandet fick långtgående konsekvenser. Fyra chefer har fått gå och banken utreds i två fall av Finansinspektionen och i ett fall även av Ekobrottsmyndigheten.

• Den förste som försvann som genom en fallucka var en av de höga chefer som ägnat sig åt fastighetsaffärerna, Magnus Gagner-Geeber. Han gick ut genom dörren i mitten av december för att inte återvända.

• Nästa man till rakning var vd:n Michael Wolf. Han fick sparken i början av februari. Den främsta anledningen var oklara interna regler. Han gick inte lottlös, betalningen uppgår till 812 500 kronor i månaden i upp till två år.

• För ett par veckor sedan meddelade Göran Bronner, den andre fastighetsmannen, att han slutar. Dock först i slutet av juli.

• Och i går blev det alltså känt att bankens ordförande Anders Sundström tvingas bort eftersom flera storägare saknar förtroende för honom. Inför hotet om en bitter, öppen strid på bolagsstämman vek valberedningen ner sig och gav Anders Sundström avsked på grått papper.

Drivande bakom kritiserad affär

Det ligger mer bakom avskedet än fastighetsaffärerna och bristen på tydliga regler. Anders Sundström själv uppges vara drivande bakom en kritiserad affär då banken köpte gruvmaskiner för nära 300 miljoner som hyrdes ut till det krisande gruvbolaget Northland. Sundström månar om det norrländska näringslivet.

Även Sundströms gratisåkande med SCA:s privatjet har ifrågasatts. Rearesorna gjordes som vd för Folksam men betalades först sedan media uppmärksammat dem.

Under finanskrisen, då Swedbank var illa ut, köpte Folksam på sig stora mängder aktier i banken. Det var mycket riskabelt – men betalade sig. Swedbank repade sig och Folksam, som ägs av sina kunder, tjänade miljarder.

I praktiken skapade Anders Sundström sitt nya jobb genom de våghalsiga aktieaffärerna. Folksam blev bankens största ägare och lade beslag på ordförandeposten.

Nu ska han enligt egen utsago koncentrera sig på jobbet som styrelseordförande i Kooperativa förbundet, KF, och Coop.