Sju månader före valet blåser vinden åt höger

S tappar för första gången efter ledarbytet

Det blåser en svag högervind över Sverige sju månader före valet.

Stödet för de fyra partierna i högeroppositionen ökar med nära två procentenheter.

Däremot minskar det för Socialdemokraterna för första gången sedan Magdalena Andersson valdes till partiledare.

I dag är det exakt sju månader kvar till valdagen.

För närvarande blåser det en svag högervind som gör att de fyra partierna i högeroppositionen, M, KD, SD och L, har ökat med 1,8 procentenheter den senaste månaden enligt Aftonbladet/Demoskops nya väljarbarometer.

Stödet ökar för tre av de fyra partierna, men mest för Sverigedemokraterna. För Liberalerna ligger stödet kvar på samma nivå som förra månaden – fortfarande under fyraprocentsspärren.

Med Liberalerna inräknade skulle de fyra partierna få varannan röst om det vore val i dag.

Det innebär att M-ledaren Ulf Kristersson i dag har ett visst försprång framför Magdalena Andersson (S) i kampen om statsministerposten.

Men osvuret är bäst. Statsministermatchen kan komma att avgöras av vilket eller vilka partier som inte kommer in i riksdagen den 11 september.

Det kan vara Liberalerna, som ingår i Team Kristersson. Eller Miljöpartiet, som åtminstone har tillhört Team Andersson men kanske inte gör det längre. Eller bägge två. Eller inget av partierna. I likhet med Liberalerna ligger stödet för Miljöpartiet under spärren på fyra procent av väljarna.

Stödet för spillrorna av det gamla Januarisamarbetet, S, MP och C, uppgår till knappt 39 procent. Det är visserligen mer än för den nyligen kraschade koalitionen mellan S och MP. Men sannolikt mindre än det stöd som Ulf Kristersson kan bulla upp.

För Socialdemokraterna minskar stödet med en hel procentenhet. Det är första gången som stödet minskar sedan Andersson valdes till partiledare.

Magdalena Anderssons regeringsalternativ är för närvarande betydligt blekare än Kristerssons. Hon har i denna stund ingen allierad och verkar inte vilja ha det heller.

Men ska hon förbli statsminister även efter valet kommer hon att behöva kompisar. Om Vänsterpartiet är med i vänkretsen vill Centerpartiet inte vara med. Och utan V och C kommer Anderssons procent inte räcka för att slå Kristersson i statsministermatchen.

Vill Magdalena Andersson fortsätta som statsminister även efter valet behöver hon kompisar. Något hon inte har, i nuläget.

Oavsett hur Anderssons kompisgäng ser ut efter valet är det bara ett av de fyra partier som potentiellt kan ingå i den som ökar i den här mätningen. Det är Vänsterpartiet, ett parti som Socialdemokraterna ofta betraktar som opålitligt.

Stödet för Centerpartiet ligger i den här mätningen, för första gången på mycket länge, under partiets valresultat.

Det beror troligen på att partiets inflytande minskat radikalt sedan Annie Lööf och partiledningen målat in sig i ett hörn.

Det gjorde inte så mycket när Liberalerna också satt med i hörnet. Men nu är Centern ensamma där, och det är ingen kul upplevelse. Vilket man kunde läsa av under partiledardebatten i TV4 tidigare i veckan. Lööf var inte taggad.

Vad består då hörnet av? Jo, att Centern inte kan samarbeta med något parti som ger inflytande åt Sverigedemokraterna. Men inte nog med det, de vill också begränsa Vänsterpartiets inflytande till ett minimum och inte samarbeta med dem.

Det innebär att de enda partier som C kan samarbeta med för närvarande är Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Bättre än ingenting – men inte tillräckligt.

Styrkan i valvinden är fortfarande svag. Två partier, Liberalerna och Miljöpartiet, har inte rört sig ur fläcken den senaste månaden.

Väljarna bidar sin tid, de vet att det inte är någon brådska med att omvärdera tidigare val eller vara nöjd med sin förra ståndpunkt. De har sju månader på sig att fundera på saken.

Frågan som ställdes:

Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Aftonbladet/Demoskop

Så skulle vi rösta om det vore val i dag:

  • Vänsterpartiet: 10,0 procent (+ 0,7 %)
  • Socialdemokraterna: 28,2 (- 1,0)
  • Miljöpartiet: 2,8 (Oförändrat)
  • Centerpartiet: 7,9 (- 0,4)
  • Liberalerna: 3,2 (Oförändrat)
  • Kristdemokraterna: 5,6 (+ 0,2)
  • Moderaterna: 22,0 (+ 0,2)
  • Sverigedemokraterna: 19,2. (+ 1,4)
  • Övriga: 1,2. (- 1,0)

Styrkeförhållandena:

Högeroppositionen: 50,0 procent. + 1,8 %

Samarbetspartierna: 38,9 - 1,4

Vänsterpartiet: 10,0. + 0,7

Andel väljare som säger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes i januari 2022.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.