Hård dom över världens ledare

Li Wenliang.

Den 18 december förra året upptäckte Ai Fen, chef för akuten på Wuhans centralsjukhus, att en patient drabbats av ett SARS-liknande virus.

Nio dagar senare upptäckte hon ytterligare en patient med liknande symptom.

På eftermiddagen den 30 december fick hon den andra patientens provresultat som visade att det var ett coronavirus.

Ai varnade andra avdelningar på sjukhuset och skickade en bild av provsvaret till en kollega på ett annat sjukhus. Via den läkaren spreds informationen vidare bland medicinare.

 

Den 1 januari varnade Ai chefer och kolleger på sjukhuset igen, men varningarna klingade ohörda. Ai blev utskälld av sina chefer som ännu två veckor senare förnekade att det rörde sig om ett virus som kunde spridas bland människor.

Men redan dagen före nyårsafton hade ögonläkaren Li Wenliang sett provsvaret. I en chattgrupp varnade han sina gamla kurskamrater och bad dem vara försiktiga.

Varningen spreds vidare, varpå Li blev kallad till sina chefer som anklagade honom för att ha läckt informationen. Den 3 januari kallades han till förhör hos polisen och tvingades skriva på ett papper om att han fortsättningsvis inte skulle lägga ut ”falska kommentarer” på nätet. Flera andra läkare utsattes för liknande behandling.

Och sjukdomen spred sig snabbt.

Den 8 januari smittades Li själv av en patient som behandlats för grön starr.

Den 31 januari lade han ut hela historien om vad som hänt honom på nätet. Vilken ledde till en proteststorm mot myndigheterna i Kina.

Li dog på intensivvårdsavdelningen den 6 februari.

Då hade han och de andra som varnat fått upprättelse i den högsta domstolen och en ursäkt från kommunistpartiet. I folks ögon var Li en hjälte. 17 miljoner människor hade följt hans dödskamp via en liveström med uppdateringar.

 

Så kan det gå när makthavare och myndigheter försöker mörka allvarliga faror.

I USA spelade president Trump ned hotet fullkomligt, ända till helt nyligen: 22 januari: ”Vi har det helt under kontroll. Det är en person som kommit från Kina. Det blir bra.”

30 januari, samma dag som WHO utlyste globalt nödläge: ”Vi har bara fem människor, förhoppningsvis blir allt bra.”

11 mars, i en jämförelse med svininfluensan 2009: ”Vi gör tvärtom, vi ligger långt framme överallt.”

12 mars: ”Ni vet, vi ser vad som händer, och jag ville bara att det skulle stoppas när det gäller USA. Och det är vad vi har gjort. Vi har stoppat det.”

Nu har USA flest insjuknade i världen.

 

Mycket tyder på att också de ryska myndigheterna hemlighållit uppgifter om virusets spridning. Och i Vitryssland, där livet nästan går vidare som om ingenting hänt, sa diktatorn Alexandr Lukasjenko nyligen att bastu och vodka hjälper mot covid-19.

När pandemin är över kommer allting att analyseras i detalj. Böcker, filmer, dokumentärer, utredningar och förhör.

Många ledare riskerar att dömas hårt.