Ingenting talar för att det kommer bli nyval

Det partiet som kanske skulle vinna på ett extra val är Sverigedemokraterna som sannolikt skulle växa rejält.

Det blir inget nyval den här gången heller.

Det enkla skälet är att vinnarna i så fall är för få.

Alliansen är oense om hur men eniga om att de vill sätta stopp för hela eller delar av Stefan Löfven och Magdalena Anderssons budgetförslag för nästa år som presenteras i höst.

På detta hot har statsminister Stefan Löfven återigen, precis som hösten 2014, hotat med att utlysa nyval om regeringens budgetförslag fälls. För detta får han tummen upp av partiets veteraner, samtliga skolade i andan av makten framför allt.

Men nästan ingenting talar för att det kommer att bli nyval. Skälen är åtminstone fem.

  1. Alliansen består av fyra partier men det är bara ett enda som ökat sedan valet för 2,5 år sedan. Det är Centerpartiet. De andra tre har backat och ingenting talar för att den situationen plötsligt skulle ändra sig. Varför frivilligt gå till ett val som man på förhand vet leder till förluster. Inget talar för det.
  2. Socialdemokraterna gör alltid allt för att erövra eller sitta kvar vid makten. Även de skulle tappa stöd om det vore val i närtid. Eftersom även Miljöpartiet med stor sannolikhet skulle göra det är risken, sett med S-ögon, överhängande att regeringsmakten går förlorad.
  3. Om statsministern gör verklighet av sitt hot om nyval kommer att det utlysas i samband med att budgeten röstas ner, alltså tidigast i november. Därefter måste valet planeras och kommer därmed att hållas omkring ett halvår före det ordinarie valet. Det äger rum den 9 september nästa år.
  4. Det finns ingen majoritet i Alliansen för att fälla regeringens budget. Moderaterna och Kristdemokraterna vill det. Men varken Annie Lööf (C) eller Jan Björklund (L) är inne på den linjen. De tycker det räcker att skada regeringen, främst genom att stoppa vad de kallar dåliga skattehöjningar. Men där sätter de gränsen.
  5. Sverigedemokraterna skulle sannolikt växa rejält vid ett extraval och därmed skulle problemen att få till en handlingskraftig regering minska ytterligare. För de andra partierna är det inget de önskar.
    Alltså talar nästan ingenting för att det blir nyval, trots att många väljare är väldigt förtjusta i den idén. Det märks i min mejlkorg.

Men S-veteranerna har rätt på en punkt. Stefan Löfven kan inte stanna med att hota med nyval. Ställs frågan på sin spets, det vill säga om regeringens budgetförslag röstas ner, måste han i så fall löpa linan ut, det vill säga utlysa ett nyval omkring sex månader före ordinarie val.

Dyrt, krångligt – och onödigt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!