Politik ska inte gå före naturen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När jag växte upp på 70-talet sa alla i min omgivning att jag kunde bli vad jag ville, det var nästan min plikt att göra banbrytande och jämställda saker.

Ständigt upprepades det att kvinnor hade samma rättigheter som männen, de biologiska skillnaderna skulle inte längre användas för att lägga hämsko på kvinnors jämställdhet.

I grunden var det bra tänkt, det gav mig i alla fall självförtroende, men jag önskar också att man inte försökt politisera bort vissa biologiska faktum.

En kvinnokropp är till exempel känsligare för alkohol, tobak och andra gifter. Därför är det inte smart av en tjej att dricka som en hamnarbetare eller leva som en man. Det sliter helt enkelt för hårt på kroppen. Och att föda barn är inte heller någon lek, för mig personligen hade det nog inte varit så dumt att vara hemma längre än ett år i stället för att försöka göra karriär med ett småbarn på armen, bara för att bevisa att det gick.

Alla är olika, alla har sina egna förutsättningar och därför är det vansinne att socialt tryck och politik ska tvinga människor att gå emot sin innersta natur.

För biologismen används ju ständigt som ett slagträ i den politiska debatten, just nu kallas den nykonservatism. Men variationerna inom könen är stora och överlappar varandra så mycket att det är svårt att generalisera.

Detta går till och med att mäta i MAO-värdet, ett enzym i blodet som alla föds med och som är konstant hela livet. Den som har högt MAO-värde behöver lugn och ro och fasta rutiner för att må bra, deras hjärnor blir stressade av för mycket stimulans.

Den som har lågt MAO-värde är rastlösa, spänningssökare vars hjärnor behöver mycket stimulans och intryck för att bli påverkade. (Själv har jag ett MAO-värde på 4, medelvärdet är 10, vilken förmodligen förklarar varför jag tycker krigsrapportering är intressant.)

Skälet till att naturen inrättat det så här är människoarten blivit framgångsrik genom sin variationsrikedom. Där finns spanarna som vågar sig långt ut på savannen och där finns de som vill stanna hemma och vakta elden. Vad som än händer med flocken finns det alltid några som kan hantera det. Därför behövs alla sorter, oavsett personlighet eller kön.

Därför borde det dags att låta människor vara precis som de vill, och respektera deras val och läggning, oavsett vad som är politiskt korrekt för stunden.

Följ ämnen i artikeln