Finns bara ett sätt att besegra Hamas – men det är omöjligt

Benjamin Netanyahus hot att det redan finns ett datum för en israelisk markoffensiv mot Rafah är ett sätt att pressa Hamas att gå med på en vapenvila.

Men både han och islamistgruppen vet att enda sättet att besegra Hamas militärt är att flytta hela civilbefolkningen från Gaza.

Vilket är en omöjlighet.

Israels premiärminister är mån om att tillbakadragandet av trupper från Gaza inte ska ses som ett tecken på att Israel gett upp förhoppningarna om att krossa Hamas.

Men efter sex månader av krig mot en militärt helt underlägsen fiende är det uppenbart att Netanyahu misslyckats med målet han inpräntat nästan dagligen hos Israels befolkning. Total seger.

Att föra ett krig mitt ibland en fientligt sinnad civilbefolkning som inte har någonstans att ta vägen har visat sig precis så svårt och komplicerat som man kunde förmoda.

Det han kan hoppas på nu är en temporär vapenvila där Israel åtminstone kan få tillbaka merparten av de drygt 130 israeler som Hamas fortfarande håller som gisslan. Oklart hur många av dem som fortfarande är i livet.

När gisslan är fri och en hållhake borta kan Israel försöka hitta nya sätt att komma åt Hamas.

Netanyahu har sannolikt två mål när han hävdar att han satt ett datum för en markoffensiv mot Rafah. Utan att ange vilket.

• Tanken är att Hamas inför slutstriden ska känna sig pressade att gå med på en vapenvila med byte av gisslan mot palestinska fångar.

Kritiken växer hela tiden på hemmaplan mot Netanyahus regering för att man inte gör tillräckligt för att få loss gisslan. Särskilt i ett läge då Israel inte längre kan visa på nya, avgörande militära framgångar. Israel påstår att man dödat 12 000 hamasmän under kriget. En siffra som experter bedömer är överdriven. Men även om den stämmer innebär det att två tredjedelar av terrorgruppens väpnade styrkor fortfarande än intakta.

• Netanyahu vill också visa för sina egna att han inte viker sig för USA:s och president Joe Bidens påtryckningar. Biden och en rad andra ledande amerikanska företrädare har gång på gång krävt att Netanyahu ska avstå från en offensiv i Rafah med motiveringen att där idag finns över en 1,5 miljoner palestinska flyktingar som tagit sin tillflykt dit på uppmaning av Israel. En markoffensiv skulle riskera en massaker på civilbefolkningen. 

Netanyahu hävdar att man kommer att flytta befolkningen före en offensiv men ingen begriper hur det ska gå till eftersom Israel inte heller vill att invånarna ska få återvända till norra Gaza.

Vi talar om ett område som inte är större än en tredjedel av Öland men där det bor drygt två miljoner människor.

Benjamin Netanyahu.

Så länge Netanyahu fortsätter att prata om en offensiv i Rafah framstår han utåt som självständig mot USA.

Men frågan är om det verkligen finns några realistiska planer bakom Netanyahus hot.

Redan i dag står Israel extremt isolerat i världen. Alla, både vänner och fiender, anser att Israels våld i Gaza passerat det acceptablas gräns.

I sin terrorattack mot Israel den 7 oktober dödade Hamas omkring 1200 israeler. Israel har nu dödat omkring 33 000 palestinier i Gaza enligt statistik från den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten. Av dessa är minst 20 000 civila och 13 000 barn.

En massaker på civila i Rafah skulle kunna få Joe Biden att göra allvar av sitt hot att stoppa eller villkora de amerikanska vapensändningarna till Israel.

Vill Netanyahu ta den risken?

Den enda verkliga möjligheten att krossa Hamas fullt ut är om hela enklaven Gaza töms på civila. Då skulle Israel kunna kriga utan hänsyn till civilbefolkning. Men inte ens då skulle det vara lätt att leta igenom alla tunnlar och andra gömställen och oskadliggöra alla Hamasstridande.

Detta alldeles bortsett från det faktum att det är helt orealistiskt att flytta civilbefolkningen ut ur Gaza. Majoriteten av invånarna skulle se det som en andra Nakba, en folkfördrivning liknande den som skedde under kriget i samband med bildandet av Israel 1948. Många skulle vägra.

Det finns heller ingen som är beredd att ta emot palestinierna. Grannlandet Egypten säger nej liksom Jordanien. Israel vill inte ha dem.

En flytt är med andra ord helt orealistisk.

Lägg till det den massvält som alla hjälporganisationer varnar för är på gång bland civilbefolkningen. En militär storoffensiv skulle ytterligare förvärra både matsituationen och befolkningens hälsoläge.

Någonstans går en gräns för vad Israels allierade i väst kan acceptera. Vi kommer allt närmare den gränsen. Inte minst på grund av presidentvalet i USA.

Biden vill ha ett slut på kriget i god tid före valdagen.

Kraftig rök över Gaza den 22 mars 2024.