Uppåt för Kristersson och Busch Thor – förtroendet ökar

M-ledaren Ulf Kristersson stärker sin ställning hos svenska folket i Aftonbladet/Inizios stora mätning av förtroendet för partiledarna.

För Ebba Busch Thor (KD) syns ett ljus i tunneln. Ökningen av förtroendet för henne är mätningens största förändring.

Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor har i stort sett varit uträknade på grund av svaga opinionssiffror och lågt förtroende för partiledaren.

Men nu kan hon glädja sig åt ett, åtminstone tillfälligt, ljus i tunneln. Drygt fem månader före valet ökar förtroendet för henne med fyra procentenheter, mest hos de kvinnliga och de yngre väljarna. Det är dessutom marginellt färre som helt saknar förtroende för henne nu än i den förra mätningen i december.

Medvinden för Ulf Kristersson fortsätter. Han har visserligen långt kvar till förre statsministern Fredrik Reinfeldts förtroendesiffror. Men nu har 44 procent stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren och därmed toppar han förtroendeligan.

Förtroendet ökar för tre av fyra partiledare i Alliansen. Det minskar marginellt för C-ledaren Annie Lööf som inte längre kan rida på misstroendet mot Moderaterna och Kristerssons företrädare Anna Kinberg Batra.

På den rödgröna sidan är läget lite dystrare. Förtroendet ökar inte för någon av ledarna för de tre partierna. Det minskar för Jonas Sjöstedt (V) och Isabella Lövin (MP) och ligger kvar på samma nivå som i vintras för Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP).

Ulf Kristersson (M) 44 procent + 3 %

Uppgången för Moderaterna har klingat av men förtroendet ökar trots det ytterligare för M-ledaren som nu suttit på sin post i ett halvår.

En förklaring kan vara att Ulf Kristersson ser ut som han gillar sitt jobb. Det kan man inte säga om alla hans kolleger. En annan kan vara hans tal om ”fler vuxna i rummet”. Vem vill inte associera sig med någon som uppträder ansvarsfullt och någorlunda metodiskt.

Men precis som de flesta av sina företrädare går Kristersson betydligt bättre hem hos männen än hos kvinnorna. Hälften av männen har stort eller mycket stort förtroende för Kristersson mot 37 procent av kvinnorna.

Notabelt är att 49 procent av de unga har stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren. Det var länge sedan Moderaterna lockade de unga väljarna. Kan det vara på väg att förändras?

Stefan Löfven (S) 39 procent Oförändrat

Stefan Löfven jobbar på, gör sin plikt och sannolikt mer än det. Men genombrottet låter vänta på sig. Det tar sig liksom inte.

I dag är det 39 procent som har stort eller mycket stort förtroende för statsministern och partiledaren (S). Precis så har det sett ut sedan i juni förra året med undantag för en svag dipp i slutet av sommaren.

Löfven har sin största stödtrupp bland kvinnorna och så brukar det vara. Bland männen och väljarna under 30 ligger han lite sämre till.

Det som också är lite oroväckande för Löfven är att nästan var tredje väljare, 32 procent, uppger att de helt saknar förtroende för honom. Det gagnar inte den som vill fortsätta som statsminister.

Annie Lööf (C) 35 procent - 1 %

Förtroendet för Lööf är fortfarande högt om man jämför med storleken på hennes parti. Men det har minskat 10 procentenheter sedan juni förra året.

Det beror främst på att konkurrensen om förtroendet på den borgerliga sidan skärpts rejält sedan Ulf Kristersson blev M-ledare.

De som har högst förtroende för centerledaren är väljare under 30 år. Bland dem har 45 procent stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf.

Jonas Sjöstedt (V) 29 procent - 3 %

Turbulens är kanske ett för starkt ord men det har varit lite rörigt i Vänsterpartiet vilket kan förklara det minskade förtroendet för Jonas Sjöstedt.

Bland annat meddelade riksdagsledamoten Rossanna Dinarmarca en vecka före Vänsterpartiets kongress i februari att hon inte kandiderar till riksdagen igen. Ultrafeministen kände sig motarbetad i det feministiska partiet:

”Det handlar om år av systematiskt osynliggörande från partiledningens håll och undanhållande av information”, sade hon.

Hela 41 procent av väljarna har inget förtroende alls för V-ledaren. Lite märkligt med tanke på hans ganska lågmälda, resonerande stil.

Jimmie Åkesson (SD) 28 procent Oförändrat

Tiden brukar verka för högre förtroende för partiledarna, under förutsättning att de inte gör bort sig rejält. Jimmie Åkesson är ett undantag.

Ända sedan valet har förtroendet pendlat mellan 25 och toppnoteringen 31 procent i december 2017 . Det kan bero på de upprepade skandalerna i hans parti, det kan även finnas andra förklaringar som att Åkesson själv inte syns lika mycket som i början av sin riksdagskarriär.

Åkesson toppade länge ”bottenligan” och var den som flest väljare inte hade något förtroende alls för. Men numera är han slagen av de båda MP-språkrören. Mer än hälften, 52 procent, av väljarna saknar förtroende för Åkesson.

Jan Björklund (L) 28 procent + 1 %

Trots Liberalernas svaga ställning i opinionen ligger förtroendet för Björklund märkvärdigt stabilt. Omkring 30 procent har haft stort eller mycket stort förtroende för L- ledaren under det senaste året.

Motigt har Björklund det däremot i den yngsta väljargruppen, under 30 år. Där är det bara 20 procent som har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Ebba Busch Thor (KD) 23 procent + 4 %

Det ökande förtroendet för KD-ledaren är den här mätningens största förändring. Fyra procentenheter fler har stort eller mycket stort förtroende för henne i dag än i december.

En förklaring till det är att KD gått tillbaka till sina starka frågor. Fokuset på Jas-plan till Syrien och genomgångsläger för flyktingar har bytts till säkra KD-hamnar som familjen, vården och de äldre. Det har uppenbarligen gett effekt.

Dessutom har hon tagit hjälp av Bert Karlsson som turnerar runt landet och frågar ut KD-ledaren. Men det har sannolikt inte gett någon effekt ännu.

Kvinnliga partiledare brukar ha större förtroende bland kvinnor än bland män. Så är inte fallet för Busch Thor. 26 procent av männen men bara 20 procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för KD-ledaren.

Gustav Fridolin (MP) 13 procent Oförändrat

Miljöpartiet är riktigt illa ut. Enligt en sammanvägning av flera opinionsmätningar som publicerades strax före påsk ligger stödet för partiet under 4-procentsspärren. Så ser det ut även Aftonbladet/Inizios väljarbarometrar.

Dessutom ligger förtroendet för båda språkrören i botten. 13 procent har stort eller mycket stort förtroende för Fridolin medan 58 procent helt saknar det. Det är en mycket negativ balans.

Bästa väljargruppen är den yngsta och kvinnorna. Men inte ens där är det mer än 17 procent som har stort eller mycket stort förtroende för språkröret.

Isabella Lövin (MP) 12 procent - 1 %

Det ser lika illa ut för det kvinnliga språkröret (MP). 12 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne, 56 procent saknar det helt. Miljöpartiet stretar i en brant uppförsbacke mot valet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.