Orbán utnyttjar coronakrisen för att bli Ungerns diktator

EU saknar kraft att agera mot auktoritära länder

Ungerns premiärminister Viktor Orbán utnyttjar coronakrisen för att tillskansa sig ännu mer makt. Nu ska han styra med dekret.

Klarar EU att leva med en diktatur eller två?

En rad demokratiska regeringar har de senaste veckorna fattat för medborgarna långtgående beslut som varit otänkbara för bara en dryg månad sedan. Man inför drakoniska åtgärder för att stoppa spridningen av coronasmittan.

Detta har till stor del accepterats av medborgarna därför att långtgående åtgärder ansetts nödvändiga för att möta virushotet.

Men ingen ledare i Europa har gått längre än Ungerns Viktor Orbán trots att landet än så länge inte drabbats särskilt hårt av smittan.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

På hans begäran har det ungerska parlamentet, där hans parti Fidesz har två tredjedels majoritet, klubbat igenom att regeringen i fortsättningen kan styra och stifta lagar genom att utfärda dekret. Parlamentet har inte längre något att säga till om.

Extra anmärkningsvärt är att beslutet fattades utan att någon tidsgräns sattes. Premiärministern kan på det här sättet styra landet så länge han vill. Inga val kan hållas under tiden.

I praktiken gör det Orbán till en diktator.

Ingen är särskild förvånad över att detta händer just i Ungern. Landet har under ett antal år fått hård kritik från EU-kommissionen i Bryssel och majoriteten av EU:s övriga regeringar för att göra det ena avsteget efter den andra från det demokratiska system som utgör själva grunden för medlemskap i EU.

Värsta straffet

Flera internationella organisationer som exempelvis Freedom House har redan tidigare slutat klassa Ungern som en fullvärdig demokrati.

Problemet är att EU:s grundlag inte medger att något land utesluts ur unionen.

Det värsta straff Ungern kan råka ut för är att man förlorar sin rösträtt. En sådan process har redan inletts av Bryssel men eftersom det krävs enhällighet är risken inte särskilt stor att Ungern verkligen utsätts för denna sanktion. Det finns andra länder i EU som är beredda att stödja Ungern, framförallt Polen.

Därför är det kanske inte så konstigt att Polen är det andra EU-land där coronakrisen utnyttjas för att stärka den redan auktoritära regimen.

Landet ska hålla presidentval i maj. Något som alltfler ifrågasätter lämpligheten i eftersom hårda restriktioner införts i Polen som förbjuder att fler än två personer möts. Hundratusentals polacker befinner sig i karantän. Inga valmöten kan hållas.

Den ende som kan bedriva valrörelse är den sittande presidenten Andrzej Duda som reser land och riket runt och kan framstå som landsfader mitt i krisen.
Oppositionen kräver därför att presidentvalet skjuts fram till i höst.

Polens president Andrzej Duda.

Istället kuppade den sittande högerpopulistiska regeringen under partiet Lag och rättvisa nyligen igenom en lagändring som ska gynna dem i presidentvalet.

Ändringen gör att medborgare som befinner sig i karantän eller fyllt 60 år ska kunna poströsta. Den åldersgrupp som är deras kärnväljare och som partiet smort genom att utlova två extra pensionsutbetalningar i år.

Förhindra söndring

Duda anses ha goda chanser att bli omvald om valet hålls i vår. Att Lag och rättvisa kan behålla presidentposten är avgörande för partiledaren Jaroslaw Kaczynskis möjligheter att fortsätta koncentrera mer makt i sina egna händer.

Polen befinner sig hela tiden ett steg efter Ungern i vägen mot ett mer auktoritärt styre. Men riktningen råder det ingen tvekan om.

EU har just nu fullt sjå med att förhindra en inre söndring på grund av coronakrisen som blottat oförmågan att samarbeta i ett läge när det verkligen behövs. Detta ovanpå de redan svåra påfrestningar som migrationsfrågan och brexit utsatt unionen för.

Även om stark kritik hörs från flera håll mot Orbáns tilltag och utvecklingen i Polen så saknar EU i dagens läge kraft att agera mot Budapest eller Warszawa.

Det ställer unionen inför ett svårt dilemma. Kan EU acceptera att ett eller flera länder i unionen utvecklas till diktaturer? Det går helt emot de grundläggande fördrag om demokrati och mänskliga rättigheter som alla länder måste skriva under för att bli medlemmar.

Men eftersom EU saknar möjligheten att utesluta länder som bryter mot de grundläggande förutsättningarna, vad ska man då göra? Ska man gå emot sin egen grundlag och försöka göra det ändå eller ska man hoppas att Ungern efter coronakrisen ska återgå till att åtminstone på pappret vara en parlamentarisk demokrati?

Om EU inget gör är risken att man undergräver sin egen legitimitet. Till slut gör varje land vad de själva vill och struntar i EU utom när de själva har nytta av samarbetet.

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen