Flopp, magplask, självmål – välj själv

Bussbråket är mer än underhållande

Om man inte ens kan komma överens om en utflykt till Forsmark kanske man inte ska göra anspråk på att få leda landet.

Bussbråket mellan de fyra partierna på högerflanken är underhållande.

Och allvarligt.

I söndags blev det känt att de fyra partierna M, KD, SD och L planerade att åka på en kortare valturné i kärnkraftens tecken under veckan.

Enligt de första informationerna skulle turnén inledas i Forsmark, fortsätta i Oskarshamn och efter fyra dagar avslutas i Ringhals. På vägen skulle bland annat sju torgmöten hållas.

Turnén skulle hållas i en specialmålad buss med partiernas namn och en särskilt framtagen logotyp, ”Energi för Sverige”.

Men sedan gick allting snett. Liberalernas ledare Johan Pehrson meddelade att det inte var frågan om vare sig en kampanj eller en gemensam turné. Det handlade om ett gemensamt studiebesök vid ett kärnkraftverk, Forsmark. Punkt slut.

Hela historien är underhållande eftersom någon eller några klantat till det rejält.

Men den har en allvarlig underton. De fyra partierna i högeroppositionen vill få förtroendet att regera landet. Två eller tre partier i regeringen, ett utanför. Det senare är SD.

Men kommer de att vara kapabla att gå i land med uppgiften? Frågetecknet är stort. Kan man inte ens arrangera en bussturné utan ett storbråk kanske uppgiften att leda landet är för stor?

Man kan nästan imponeras av att lyckas få en resa i Mellansverige med tre helt okända energipolitiska talespersoner bli omtalat. Och en rejäl repa i regeringslacken för M, KD, SD och L.

Bussbråket är mycket dåligt för högeroppositionen. Skälet är enkelt. Klanteriet är lättbegripligt.

Oavsett vems fel allting är så är resultatet jättedåligt för högeroppositionens regeringsplaner. Klanteriet är, med deras synvinkel, obehagligt lättbegripligt.

Avsikten var ett visa upp en enad front mellan partierna i en av de frågor där de verkligen är eniga, prisandet av kärnkraften.

Men resultatet blev det rakt motsatta. En solklar demonstration i oenighet. De fyra partierna var inte ens överens om att det handlade om en turné. Trots att den liberale deltagaren ställde in dag två, tre och fyra av resan ”av familjeskäl”.

Självmål, kallas sådant.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.