Jan Björklund avgick i panik

Ville gå innan avgångskraven började hagla

Jan Björklunds besked om att han lämnar partiledarposten kom mycket plötsligt. Även för hans närmaste medarbetare.

En av dem blixtinkallades till jobbet – trots att han var hemma och akut sjuk.

Att Jan Björklund skulle sluta som partiledare kom inte som någon överraskning. Det gjorde däremot tidpunkten.

Nya uppgifter till Aftonbladet bekräftar att beskedet kom oväntat plötsligt. Rutinerna på partikansliet spårade fullständigt ur, ett pressmeddelade om vad Jan Björklund skulle ha sagt på sin presskonferens publicerades långt innan den ens börjat.

 

En medarbetare som sysslar med pressfrågor blixtinkallades till jobbet – trots att han var akut sjuk. I dag var han hemma igen för att kurera sig.

Det som utlöste brådskan, enligt källor till Aftonbladet, var en ny opinionsmätning från Novus. Enligt den skulle bara 2,7 procent, en katastrofsiffra, rösta på Liberalerna om det vore val i dag.

Eftersom partiet backat i en lång rad undersökningar under senare tid gjordes bedömningen att Jan Björklunds närmaste framtid såg riktigt besvärlig ut.

 

Han hade redan i december meddelat valberedningen att han inte ställer upp till omval vid nästa landsmöte. Han ville inte heller störa valrörelsen före valet till EU-parlamentet i slutet av maj.

Det är ett val som Björklund anser är mycket viktigt, närmast en milstolpe i kampen mot nationalism och högerextremism. Alltså ville han inte störa det. Alltså skulle han avgå sedan.

Men nu dök ”dödssiffran” från Novus upp och åtminstone delvis kullkastade planerna. Plötsligt blev det bråttom för Jan Björklund att själv berätta om sina avgångsplaner.

Jan Björklund har meddelat att han avgår som partiledare för Liberalerna.

Nästa helg har Liberalerna partiråd där bland annat analysen av valet 2018 ska behandlas. Då ökade stödet för partiet med blygsamma 0,1 procentenheter efter att under Jan Björklunds tidigare partiledartid stadigt minskat.

Ett par veckor senare har partiets kvinnoförbund, Liberala kvinnor, landsmöte i Stockholmstrakten. Det skulle ha bjudit på ytterligare ett tillfälle att ventilera missnöje med partiledaren.

Ett tredje partiarrangemang väntar bara någon vecka efter det andra. Under Liberalernas rikskonferens träffas partiets kommun- och regionpolitiker. Det skulle också ha blivit ett givet tillfälle att lufta missnöje med partiledningen i allmänhet och Jan Björklund i synnerhet.

 

Allt det där ville Jan Björklund och gänget undvika. Alltså forcerades beskedet om avgången fram och sjuka kommenderades in till jobbet när mardrömssiffran från Novus blev känd internt.

Panikpresskonferensen gav Jan Björklund tillfälle att skriva sin egen historia om avgången. Den handlade inte om usla opinionssiffror eller internt motstånd. Utan om omsorg för partiet, vikten av att gå i god tid före nästa val årets EU-val och vården av ”januariavtalet”.

Det var helt rätt tänkt. Ingen vill lämna som en förlorare. Inte Jan Björklund heller.

 

Så ett par ord om efterträdarna. Den enda som har uppbackning av hela partiet är den nuvarande EU-kommissionären Cecilia Malmström som slutar i sommar efter tio år.

Men hon vill inte. Så här sade hon i december:

– Jag är färdig med politiken. Jag har ingen aning om vad jag ska göra i stället, jag har en del papper som jag kan behöva sortera.

 

En annan som kanske skulle få förtroendet är Erik Ullenhag, tidigare migrationsminister, nu ambassadör i Jordanien. Men han har varit borta länge och stod för en migrationspolitik som i dag betraktas som helt förlegad.

Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister, anses inte vilja leda ett parti i motvind. Men riksdagens näst minsta parti, Liberalerna, räknar med att få behålla högst ett av sina i dag två mandat i årets enda val, valet till EU-parlamentet. Tidigare drog röstmagneten Marit Paulsen väljare.

 

Möjligen kan Birgitta Ohlsson komma till heders igen, i brist på andra gångbara namn. Hon förlorade den förra striden mot Jan Björklund och bor just nu i Oxford där hennes man är knuten till universitetet under ett år.

Mats Persson, Liberalernas ekonomiska talesperson, var emot januariuppgörelsen med regeringen. Han håller öppet för att kandidera men anses inte ha en chans. Knappt ens i sitt hemmadistrikt Skåne.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.