Hejdlöst kul om Beatles

Ingalill tipsar om de fyra bästa böckerna just nu

Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix

Sven Lindström

Biografi/Norstedts

Några veckor före avfärden till Hamburg hade de kompat en lokal stripteasedansös. Det handlar om The Beatles och året är 1960.

Hela boken är fylld med osannolika uppgifter om popvärldens mest lysande stjärnor. Men mest osannolik är huvudpersonen själv, Jan Olofsson, som vid 16 års ålder startar en häpnadsväckande karriär som manager, skrivbolagsboss och fotograf med säte i London. Han känner alla. Hejdlöst roligt och väldokumenterad.

Spelets konst

Chad Harbach

Roman/Norstedts

Det här är en bok som handlar om mycket om baseball. Har man aldrig, som jag, sett en match av spelet i fråga känner man sig lite utanför. Bortsett från det hade jag ett stort nöje av berättelsen, som tilldrar sig på ett college i USA.

Här utspelas förbjuden kärlek, starka vänskapsband sätts på prov och framtidsdrömmar går i krasch. Till slut är jag så engagerad i alla karaktärerna att jag börjar oroa mig för hur det ska gå för skolans lag i slutspelet.

Flickan och hunden

Christina Kjellberg

Roman/Frank

Hennes pappa super, hennes mamma missbrukar tabletter. I ett hem där det mesta saknas växer Marina upp. Det är tidigt 50-tal och hon är nio år. Det är hjärtskärande att läsa om hur hon får ta hand om både sig själv och sina föräldrar.

Hon lagar mat, torkar upp spyor, räddar sin mamma när hon tagit en överdos. En hund blir hennes enda trygghet. Varför var det ingen som såg hur illa hon for? Om den utsatthet många barn tvingas leva med.

Annie från sjön

Kitty Crowther

Barn/Rabén & Sjögren

Hennes böcker handlar ofta om svåra ämnen som ensamhet och rädsla. Men de slutar alltid lyckligt. Annie bor i ett hus med utsikt mot en sjö. Hon känner sig sorgsen varje dag. Ingen hälsar på henne.

En natt hoppar hon i sjön och sjunker till botten. Men hon räddas av en stor hand som tillhör en jätte som bor i vattnet. Det blir början på ett nytt liv för henne. En storslagen barnbok med oerhört vackra bilder, fyllda av ljus och magi. 3-6 år.

Erotik...

...är hetaste trenden i bokvärlden. Nätsajten "Kapitel 1" ska starta en novelltävling där skribenterna uppmanas skriva om sex som flykt, frälsning eller fängelse.

Undrar..

...hur stor målgruppen är för första svenska biografin över Margaret Thatcher. Det finns i alla fall en läsare som kommer att kasta sig över den - Annie Lööf.

Följ ämnen i artikeln